Zomerse zeetong ‘meunière’

Een zeetong, gegrild op de barbecue, met een lauwe vinaigrette van gebrande boter, citroen en azijn. Een fenomenaal lekkere variant op de klassieke zeetong meunière.

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • 250 g boter
  • 1 sjalot
  • peper
  • zout
  • chiliflakes
  • een scheut sherryazijn
  • 2 citroen
  • 0.5 bussel krulpeterselie
  • 1 kropsla
  • 1 rode ui
  • 0.5 bussel bieslook
  • olijfolie
  • 4 zeetong

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • een barbecue
  • een barbecueklem

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de barbecue.

Kook de aardappelen gaar in de schil in water met een snuifje zout.

Smelt de boter in een steelpan.

Haal de petit lait van de boter. Leg een vel keukenpapier op de boter en haal het weer weg. De witte puntjes kleven nu aan het papier.

Laat de boter hazelnootbruin kleuren.

tip Hazelnootboter of beurre noisette is boter die nét niet verbrand is. Houd ze goed in het oog tijdens het smelten, want verbrande boter is niet lekker.

Pel en snipper de sjalot.

Haal de boter van het vuur. Kruid ze met peper, zout en chiliflakes. Doe de gesnipperde sjalot bij de warme boter zodat ze wat kan garen. Voeg er een scheutje sherryazijn aan toe.

Snijd met een scherp mes de schil van de citroenen tot tegen het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliezen uit (peler à vif).

Snipper de peterselie.

Doe de partjes citroen en de gesnipperde peterselie in de steelpan als de boter lauw is.

Was de kropsla en laat uitlekken in een vergiet.

Pel de rode ui en snijd in fijne ringen. Snipper de bieslook.

Meng de sla met de ui, bieslook, een scheutje sherryazijn en wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de aardappelen af en laat ze wat afkoelen. Snijd ze in twee en sprenkel er wat olijfolie over. Kruid met peper en zout.

Snijd met een scherpe schaar de zijgraten van de zeetongen en haal eventueel bloed weg met keukenpapier.

Klem de zeetongen tussen een barbecueklem en strijk ze in met olijfolie. Kruid de vis met peper en zout en gril ze 6 tot 7 minuten aan elke kant op de hete barbecue.

Grill de aardappelen op de barbecue.

Serveer de vis met de lauwe vinaigrette, de salade en de gegrilde aardappelen.

Zomerse zeetong ‘meunière’