Zelfgemaakte fish sticks

In veel gezinnen is het feest als er fish sticks op de tafel komen. Meestal komen recht uit het vriesvak van de supermarkt, maar je kan ze natuurlijk ook een keer vers maken. Kabeljauw vind Jeroen een iets te edele vis om te gebruiken. Het lukt net zo goed met bv. schelvis of wijting.

Ingrediënten

  • 700 g schelvisfilet
  • 50 g polenta
  • 100 g panko
  • 80 g bloem
  • peper
  • zout
  • 1 ei

Benodigdheden

  • een frietketel met arachideolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De fish sticks

Neem de schelvisfilets erbij.

Zet drie schaaltjes klaar om straks de visstaafjes te paneren.

Doe in één schaaltje het ei en klop het goed los.

Doe de bloem in het tweede schaaltje. In het derde schaaltje komt een bijzondere mix van paneermeel.

Om de fish sticks een krokant en stevig paneerlaagje te geven, gebruik ik een mengsel van panko (het Japanse paneermeel) en een deel polenta (griesmeelkorrels). Dit is geen absolute must, maar het zorgt wel voor een zeer geslaagd resultaat.

Doe de panko in de beker van de blender en mix het grove paneermeel iets fijner. Zeer kort mixen is voldoende.

Doe het fijnere panko, samen met de polenta in het derde schaaltje en meng beide.

Snij de visfilets niet zomaar in reepjes, want dan zal de vis veel te gemakkelijk uit mekaar vallen bij het bakken of serveren. Snij elke visfilet overlangs in drie tot vier lange repen, elk zo’n 3 centimeter breed. Snij deze repen in sticks van zo’n 8 cm lang.

Kruid de stukjes schelvis aan beide zijden met een beetje zout en peper van de molen.

Wentel de stukjes vis eerst doorheen de bloem. Klop zachtjes op de fish sticks, zodat overtollige bloem verdwijnt.

Haal ze nu doorheen het geklutste ei en geef ze tenslotte een egaal laagje paneermeel van panko en polenta.

Verhit de friteuse op 180°C. Gebruik olie (bv. arachideolie) om de vis te bakken.

Bak de fish sticks goudbruin gedurende zo’n dikke 3 minuten. Bak niet teveel fish sticks per beurt. Teveel vis in het frituurmandje laat de temperatuur van de olie te fel zakken.

Laat de fish sticks uitlekken op wat keukenpapier of een servet.

Zelfgemaakte fish sticks