Zeewolf met spek, geroosterde aardappel en veldsla

Jeroen serveert zeewolf in een pakje. De kraakverse vis bestel je gefileerd en graatloos, in gelijke porties. De cadeauverpakking bestaat uit fijne lapjes gerookt spek. Verse veldsla en kerstomaatjes zorgen voor het aandeel frisse rauwe groenten en de aardappelen komen uit de oven. Geroosterde aardappelen met sjalot en kruiden zijn al een genot in huis alvorens ze op de tafel komen.

Ingrediënten

  • 8 aardappel
  • 3 sjalot
  • 3 teentje look
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 blaadje laurier
  • tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • olijfolie
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje zout
  • peper
  • 300 g kerstomaten
  • 150 g veldsla
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje balsamico
  • 4 stuk zeewolf
  • 8 sneetje gerookt spek
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 8 ansjovis

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Vraag aan de visboer om de zeewolf zorgvuldig te fileren. Deze vis is trotse eigenaar van en ‘vervelende’ graat die met de nodige vakkennis kan verwijderd worden.

De geroosterde groenten

Verwarm de oven voor op 200°C.

Pel de look en kneus de tenen met het lemmet van je koksmes.

Pel de sjalotten en snij ze in grove stukken.

Spoel de aardappelen schoon en snij ze (ongeschild) in grote stukken. (Blokjes van 2 tot 3 centimeter breed.)

Doe de stukken sjalot, look en aardappel in een ovenschaal.

Strooi er uitgelekte kappertjes over. Leg er de blaadjes laurier, stukjes tijm en de rozemarijn bij.

Giet een royaal straaltje olijfolie over de gevulde ovenschotel.

Kruid de schotel met voldoende peper van de molen, wat grof zout en een beetje mild paprikapoeder.

Meng alles met schone handen en schuif de schotel in de oven. Laat de groenten en aardappelen zo’n 30 tot 40 minuten roosteren. Elke oven is een beetje anders, dus controleer tijdig of de inhoud van de ovenschaal gaar is.

De koude groenten

Spoel de tomaatjes en snij ze één voor één middendoor. Verzamel ze in een ovenschaal en druppel er een beetje balsamico en olijfolie over.
Meng de tomaatjes voorzichtig en zet de schotel even opzij.
Spoel de veldsla in ruim water. Doe het voorzichtig zodat je de tere blaadjes niet kneust. Laat de sla nadien uitlekken en verzamel het groen in een schaal.

De zeewolf

Neem de stukken zeewolf uit de koelkast en kruid de filets met wat peper van de molen en een klein beetje zout.
Leg twee lapjes gerookt spek in de lengte naast elkaar. Leg er een stuk zeewolf op en rol de lapjes vlees rond de vis. Herhaal dit voor elke portie vis.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur. Leg de stukken zeewolf met spek in de hete olie. (Leg ze bij voorkeur eerst op de plek waar de ‘naden’ van het spekrolletje zitten. Zo heb je weinig kans dat het spek loskomt tijdens het bakken.)
Laat de vis een paar minuten rustig bakken en draai de filets vervolgens om. Herhaal dit tot het spek rondomrond goudbruin en krokant is.
Controleer of de ingepakte zeewolf gaar is. De precieze gaartijd hangt af van de dikte van de filets. Prik in de vis om dit te controleren.

Afwerken en serveren

Verwijder de tak rozemarijn, de laurierblaadjes en de tijmtakjes uit de ovenschotel met aardappelen. Wie dat wil, kan ook de geroosterde look verwijderen. Stort de hele inhoud in een ruime serveerschaal.

Snij de zoute ansjovisfilets in kleine stukjes.

Voeg de koude halve tomaatjes toe, de gewassen veldsla en de stukjes ansjovis. Meng alles heel voorzichtig.

Schep op elk bord een schep van de lauwe sla met aardappelen en presenteer er een stuk zeewolf op. Werk het gerecht af met een lepeltje van de vinaigrette vanop de bodem van de slakom.

Zeewolf met spek, geroosterde aardappel en veldsla