
De enige vis die de top 10 vervoegt is meteen ook een luxebeestje. Jeroen pleit ervoor om zoveel mogelijk soorten seizoensvis te ontdekken, maar de kwaliteiten van de tong zijn blijkbaar niet te kloppen. Bereid dit gerecht bij voorkeur wanneer de zeetongen op hun best zijn. Vanaf de zomer tot het einde van het jaar is de ideale periode om van deze geliefde platvis te genieten. Vaak wordt de tong net voor het bakken even in bloem gewenteld. Een kraakverse zeetong heeft zo'n laagje bloem niet nodig. Met zo’n verfijnd product geldt er één gouden regel in de keuken: keep it simple. De bereiding ‘à la meunière’ is daarvan het perfecte voorbeeld.
Ingrediënten
- 4 zeetong
- 2 citroen
- 1 bussel krulpeterselie
- boter
- peper
- zout
- 1 kropsla
- 1 sjalot
- bieslook
- 2 dragon
- 0.5 bussel kervel
- scheutje slaolie
- scheutje natuurazijn
- peper
- zout
- 800 g aardappel
- peterselie
- boter
- zout
Benodigdheden
- een of meerdere grote braadpan(nen)
- bij voorkeur met anti-aanbaklaag
- een keukenschaar
Bereiding
De aardappelen voorbereiden
De sla voorbereiden
Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Die hoef je niet te gebruiken.
Vul de pompbak met water en pluk de rest van de slablaadjes los. Spoel ze in het koude water. Vooral het knapperige hart van de sla is erg lekker. Laat de sla nadien goed uitlekken of zwier ze droog.
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snipper ze in flinterdunne halve ringen.
Spoel de verse kruiden. Gebruik een selectie naar keuze. Snipper de pijpjes bieslook zeer fijn. Pluk de blaadjes van de dragon en snijd ze in fijne snippers. Doe hetzelfde met pluksels kervel en zet het groen even opzij.
Spoel het busseltje krulpeterselie en pluk de steeltjes weg. Snijd het groen in zeer fijne snippers en bewaar ze om de saus en de aardappelen af te werken.
De aardappelen en de sla afwerken
De zeetongen bakken
Verwarm een groot bord om straks de gebakken zeetongen op te bewaren.
Knip zorgvuldig het buitenste randje met ‘zijgraten’ van elke tong weg. De bredere rand van de vis is bijzonder lekker, want tussen de graten zitten heel wat kleine stukjes smakelijk visvlees.
Verwijder ook de bundel kuit van de tong. (Afhankelijk van het seizoen.) Spoel de vissen even onder de kraan en dep ze droog met een schone doek.
Kruid de zeetongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.
Verhit een flinke klont boter in een grote bakpan met anti-aanbaklaag, op een zacht tot matig vuur. (Werk geduldig en bak écht niet te warm!)
Leg de tongen in de hete boter en laat ze 2 tot 3 minuten bakken. Schud regelmatig even met de pan, zodat de vissen in geen geval aan de bodem kleven. Draai ze vervolgens voorzichtig om.
Vermijd dat het braadvet verbrandt! Leg eventueel wat extra koude boter in de pan en zet het vuur zacht. Na 2 minuten is de vis wellicht al perfect gebakken.
Leg de tongen op een warm bord.