Zeekat met venkel, pasta en gremolata

Fans van inktvis zullen zeekat of sepia zeker ook lusten. Dit gelijksoortig weekdier met tentakels bak je makkelijk in de pan en gaat perfect samen met de frisheid van venkel en gremolata.

Ingrediënten

  • lookolie
  • 600 g zeekat
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • 1 venkel
  • 1 sjalot
  • 2 dl witte wijn
  • 400 g pasta
  • 6 ansjovisfilets
  • 50 g panko
  • olijfolie
  • 1 rode chilipeper
  • 1 bussel krulpeterselie
  • 1 teentje look
  • 1 citroen
  • 1 bakje kerstomaten
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • Een schone handdoek of keukenpapier

Partners

Bereiding

De zeekat met pasta en venkel

Verwarm een scheut lookolie in een grote pan op het vuur.

Breng een pot met gezouten water aan de kook.

Spoel de zeekat grondig en dep ze droog met een schone handdoek of keukenpapier.

Maak ondiepe insnijdingen in het visvlees. Snijd daarna in tegengestelde richting de zeekat in fijne reepjes. Snijd ook de tentakels in stukken.

Leg de stukken zeekat in de hete olie en bak ze gedurende 5 minuten. Breng op smaak met een snuif gerookt paprikapoeder, peper en zout.

Haal de stukken zeekat uit de pan en hou even apart.

Maak de venkel en de sjalot schoon en snijd ze in fijne lamellen. Hou het venkelloof apart en stoof de groenten aan.

Blus de venkel en de sjalot met een scheut witte wijn en laat even inkoken.

Kook de pasta gaar.

Snijd de ansjovisfilets fijn en voeg ze toe aan de groenten.

De gremolata

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en kleur de panko. Laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Snijd de chilipeper en peterselie fijn. Rasp de look en de zeste van de citroen. Meng ze onder de gekleurde panko.

De afwerking

Doe opnieuw de gebakken zeekat in de pan. Voeg ook de pasta toe.

Halveer de kerstomaten en voeg ze samen met een lepel kookvocht van de pasta toe aan de pan. Kruid met peper en meng alles goed onder elkaar.

Schep de pasta op een bord en strooi de gremolata erover. Werk af met een lekje olijfolie en een paar pluksels venkelloof.

Zeekat met venkel, pasta en gremolata