Zeeduivel met wittewijnsaus en aardappelen

Zeeduivel is een mooie stevige vis die je op verschillende manieren kan bereiden. Jeroen maakt er een romige saus bij op basis van kappertjes, wijn en vermout en serveer er gestoomde broccoli bij. 

Ingrediënten

  • 8 aardappel
  • boter
  • 600 g zeeduivel
  • bloem
  • 2 sjalot
  • 0.5 teen knoflook
  • 150 g kappertjes
  • een scheutje vermout
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 1 steranijs
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • enkele takjes citroentijm
  • 500 g broccoli
  • 1 bussel bieslook
  • grof zout
  • 1 citroen

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Neem aardappelen die allemaal even groot zijn. Kook de aardappelen gaar in de schil in gezouten water.

Smelt een klont boter in een hoge pan.

Verdeel de zeeduivel in porties. Haal de vis door de bloem. Klop het teveel aan bloem af.

Bak de vis in de boter.

Pel en halveer de sjalotten. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

Haal de vis uit de pan. Bak in dezelfde pan de sjalot met de knoflookpulp. Doe er de kappertjes en een scheutje vermout bij. Laat verdampen.

Giet er de witte wijn bij en laat inkoken.

Doe een scheut room bij de saus en laat inkoken. Voeg er de steranijs en de laurier aan toe. Kruid met peper en zout.

Rits de blaadjes van de citroentijm en hak ze wat fijner. Doe ze bij de saus.

Verdeel de broccoli in roosjes. Stoom ze 1 minuut in de stoomoven op 120 °C of gebruik een stoommandje.

Snipper de bieslook. Roer de bieslook vlak voor het serveren door de saus.

Leg de vis in de saus en laat even opwarmen.

Snijd de aardappelen in de lengte open. Leg er een klontje boter in en strooi er wat grof zout over.

Snijd de citroen in plakken.

Serveer de vis met de saus, de aardappelen en de gestoomde broccoli. Leg er een plakje citroen bij.

Zeeduivel met wittewijnsaus en aardappelen