Zeeduivel, staartvis of lotte is zo’n beetje de lelijkste, maar ook de lekkerste vis uit de zee. Ze noemen hem staartvis omdat hij voor het grootste deel uit staart bestaat. Hij heeft lekker stevig vlees waarmee je heel veel kunt combineren. Andijvie in witte saus, bijvoorbeeld.
Ingrediënten
- 800 g aardappel
- 1 andijvie
- boter
- 1 teen knoflook
- 4 stukken zeeduivel
- peper
- zout
- 200 g spek
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 5 dl melk
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 0.5 citroen
Benodigdheden
- tandenstokers
Bereiding
De zeeduivel met andijvie en aardappelen
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Was de andijvie en scheur hem in stukken. Snijd de bladeren wat fijner.
Smelt een flinke klont boter in een grote pan. Zet het vuur niet te hoog.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.
Stoof de knoflook in de boter op een laag vuur. Doe er de andijvie bij en laat garen onder deksel.
Smelt een klont boter in een pan. Kruid de vis aan beide kanten met peper en zout. Rol er een plakje spek rond en zet vast met een tandenstoker.
Bak de vis kort aan beide kanten in de boter. Laat ongeveer 10 minuten verder garen in de oven.
De bechamelsaus
Smelt de boter. Roer er de bloem door en laat even bakken.
Giet er de melk bij en roer tot een gladde saus. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Knijp er de citroen bij uit.
Afwerken en serveren
Meng de andijvie met de bechamelsaus.
Giet de aardappelen af en laat ze kort drogen op het vuur.
Haal de vis uit de oven.
Serveer de zeeduivel met andijvie met bechamelsaus en gekookte aardappelen.