Wie durft het aan om eens een hele vis te bereiden? Vergeet eens de ‘gemakkelijke’ filets en proef de smaak van een verse zeebaars gegaard op de graat. Vraag je visboer om de baars gegut en ontschubd te leveren. Bij de vis serveer je stukken venkel, kerstomaatjes en vastkokende aardappelen. Het aanbod van aardappelen die in ons land geteeld worden, is intussen behoorlijk uitgebreid. Ook de smakelijke kleine ratte-aardappelen worden intussen door een deel van onze boeren geteeld.
Ingrediënten
- 2 venkel
- 12 aardappel
- 3 teentje look
- tijm
- laurier
- olijfolie
- 1 kg zeebaars
- 1 limoen
- 150 g kerstomaten
- Noilly Prat
- olijfolie
- peper
- zout
- peterselie
- dragon
Benodigdheden
- een braadslede
Bereiding
De groenten
De zeebaars
Knip intussen de staart en de vinnen van de zeebaars.
Maak met een vlijmscherp mes kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de beide flanken van de vis.
Bestrooi de vis langs beide zijden met peper van de molen en een snuif zout. Dankzij de insnijdingen kunnen de groenten ook gemakkelijk smaak afgeven aan het visvlees. Ze helpen ook om makkelijk te controleren of de vis gaar is.
Haal de braadslede uit de oven en leg de volledige zeebaars bovenop de groenten. Hou de oven warm.
Halveer de limoen in de lengte en knijp het sap over de visschotel. Snij de uitgeknepen limoenhelften vervolgens in kleine partjes en verdeel ze over de braadslede.
Spoel de kerstomaatjes en leg ze in hun geheel rond de zeebaars.
Druppel ook nog wat olijfolie en een scheutje Noilly Prat over de visschotel.
Zet de braadslede met vis opnieuw in de oven van 200°C. Het roosteren duurt tot 35 minuten. Controleer tussendoor even of de vis gaar is.