Zeebaars met peterseliepuree

Een stuk fijne zeebaars verdient wat eer. Bak de vis met een beetje geduld zodat het vel smakelijk krokant wordt. Vergeet de dominante sauzen even en ga voor een fris en zomers alternatief.

Je serveert er een fijne salsa bij van zoete puntpaprika met verse en gedroogde kruiden. Om er een complete maaltijd van te maken kies je voor een eenvoudige aardappelpuree met verse peterselie. En nu genieten…

Ingrediënten

  • 2 puntpaprika
  • 0.5 chilipeper
  • 0.5 ui
  • bieslook
  • tijm
  • chilipoeder
  • paprikapoeder
  • oregano
  • komijnpoeder
  • 1 dl olijfolie
  • wijnazijn
  • zout
  • 4 stuk zeebaarsfilet
  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 kg aardappel
  • 1 bussel krul- of bladpeterselie
  • 25 cl melk
  • 30 g boter
  • 20 g olijfolie
  • zout
  • 1 eierdooier

Benodigdheden

  • een aardappelstamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De salsa

Een lekkere salsa zit boordevol stukjes smaak. Om ze te bereiden zoals het hoort moet je wel de nodige aandacht besteden aan het snijwerk.
Verwijder het steeltje en snij de zoete puntpaprika’s overlangs in twee. Verwijder de (weinige) zaadjes en snij de paprika in piepkleine blokjes.
Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snipper het stukje hete peper in zo klein mogelijke rode ‘puntjes’.
Pel de ui en snipper die ook millimeterfijn.
Meng alles in een schaal en voeg wat kruiden en specerijen toe: een snuif paprikapoeder, een klein beetje komijnpoeder, een voorzichtige hoeveelheid chilipoeder en een snuif gedroogde oregano.
Snipper de sprieten bieslook ultrafijn en doe hetzelfde met de blaadjes van de tijm. (Als je jonge tijm gebruikt, dan kan je de steeltjes meesnijden.)
Meng alles met een flinke scheut olijfolie en een scheutje rode wijnazijn. Voeg een snuifje zout toe. Peper is overbodig, met dank aan de chilipeper.
Laat de salsa nog even rusten. Ze zal straks nog beter smaken.

De zeebaars

Zet een braadpan op een matig vuur. Verhit er een scheutje olijfolie in en voeg ook een klontje boter toe.
Controleer de porties zeebaars op achtergebleven graatjes. Pluk ze weg met een keukenpincet. Maak eventueel enkele ondiepe insnijdingen in het visvel, zodat de baars niet opkrult tijdens het bakken.
Kruid de vis op de vleeszijde met een klein beetje peper en zout.
Leg de stukken zeebaars op de velkant in de pan. Zet na een minuut het vuur wat zacht. Het is de bedoeling om de vis een krokant vel te bezorgen, en te garen zonder om te draaien.
Schep af en toe wat van het braadvet over de stukken visfilet.
Na ongeveer 10 minuten is de vis gaar en het vel krokant. (Let wel: de gaartijd van de vis is afhankelijk van de dikte van de filet die je gekocht hebt.)

De peterseliepuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Giet de aardappelen af en plet ze tot een gladde puree.

Breek het ei, voeg de dooier toe en roer. Schenk er ook een scheut melk bij en enkele klontjes boter.

Spoel de peterselie en laat het groen uitlekken. Snipper de blaadjes zeer fijn en meng de peterselie met de puree.
Proef en voeg naar smaak wat zout toe. Nootmuskaat hoeft er in dit geval niet bij. (naar mijn smaak)
Zeebaars met peterseliepuree