Zalmburger met komkommer en pepersaus

Deze zalmburger met verse pepersaus en frisse komkommerschijfjes is weer eens wat anders dan een normale hamburger van gehakt. Laat ’t smaken!

Ingrediënten

  • 0.25 ijsbergsla
  • 1 komkommer
  • 30 g suiker
  • 1 dl azijn
  • 0 een scheutje water
  • 1 sjalot
  • 0 enkele takjes dille
  • 0 enkele takjes dragon
  • 600 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 70 g paneermeel
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 koffielepels peperbolletjes
  • 3 eierdooier
  • 0.5 teen knoflook
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • 4 dl arachideolie
  • 1 koffielepel peper
  • 2 koffielepels roze peper
  • 4 hamburgerbroodje
  • 0 een handvol tuinkers

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

Was en snipper de ijsbergsla.

Snijd de komkommer in schijfjes. Doe de komkommer in een mengschaal en besprenkel met azijn en een scheutje water. Voeg de suiker toe en laat even marineren.

Pel en snipper de sjalot. Hak de dille en de dragon fijn. Verzamel alle smaakmakers in een aparte mengschaal.

Versnijd de zalmfilet zeer fijn met een mes. Meng de tartaar onder de smaakmakers.

Voeg er de mosterd, het paneermeel en het ei aan toe. Meng alles goed door elkaar. Kruid de mix met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Kneed platte hamburgers van het vismengsel, en zet de visburgers even in de koelkast.

tip
Werk met natte handen tijdens het kneden, dan gaat het eens zo gemakkelijk.

De pepermayonaise

Giet de groene peperbolletjes af en doe ze in een kleine pan.

Voeg wat water toe en breng aan de kook. Zo haal je het muffe aroma van de peperbolletjes weg. Dat levert je straks een saus op die veel smakelijker is.

Zeef de kortgekookte peperbollen uit het water en zet ze opzij.

Maak de mayonaise. Doe de eierdooiers in een diepe mengbeker en voeg de look toe.

Doe er de azijn, het water en de mosterd bij.

Plaats de staafmixer in de pot en mix alles los.

Voeg de olie in een straaltje toe en beweeg de mixer mee. Enkele seconden later is de mayonaise gebonden.

Breng op smaak met gewone peper en roze peperbolletjes. Voeg ook de gekookte groene peperbolletjes toe. Mix opnieuw.

Afwerken en serveren

Bak de zalmburgers op de hete grill van de barbecue. Reken zo’n 5 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de burgers.

Gril ook de broodjes kort op de barbecue.

Leg een zalmburger op de onderkant van elk broodje, gevolgd door een laag pepersaus.

Schik er enkele blaadjes ijsbergsla op. Werk het geheel af met gemarineerde komkommer, tuinkers, nog wat saus en de andere helft van het broodje.

Zalmburger met komkommer en pepersaus