Zalm 'teriyaki' met lauwe broccoli-noedelsalade

Er zijn maar weinig liefhebbers van vis die een stukje gebakken zalm zullen afslaan. Zalm is heel veelzijdig, zodat een mens al eens creatief kan zijn. Je begint bij een zout-zoete teriyakisaus waarin de zalm gebakken wordt. En om in de Oosterse sfeer te blijven, serveer je er een lauwe noedelsalade bij met roosjes verse broccoli en frisse verse kruiden.

Ingrediënten

  • 50 g gember
  • 1 chilipeper
  • 2 teentje look
  • 1 limoen
  • arachideolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 dl Ketjap Manis
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 dl runderfond
  • 1 broccoli
  • 400 g somen-noedel
  • 1 sjalot
  • koriander
  • munt
  • chilisaus
  • sesamolie
  • zout
  • 4 stuk zalmfilet
  • arachideolie

Benodigdheden

  • een vijzel
  • een zeef

Partners

Bereiding

Vooraf

Vul een ruime kookpot met water en breng het aan de kook. Hierin kunnen straks zowel de broccoli als de noedels garen.

De teriyakisaus

Schil het stukje verse gember en snij de helft ervan in kleine stukjes. Hou de rest opzij.
Snijd de rode chilipeper in stukjes. (Wie minder van pikant houdt, kan er vooraf de zaadjes uitschrapen.)
Pel de look en snij de teentjes in stukken. Snij enkele dunne reepjes groene schil van de limoen (zeste). Bewaar de limoen.
Stamp de stukjes gember samen met de versneden chili, de look en de limoenzeste in een vijzel. Zo komen alle smaakvolle aroma’s vrij.
Verhit een scheutje arachide- of olijfolie in een kleine hoge pan en doe er het gestampte mengsel in. Stoof de smaakmakers een minuutje in de hete olie. (Er mogen gerust nog stukjes in zitten, want later wordt de saus gezeefd.)
Voeg er de honing, de ketjap manis en de sojasaus aan toe.
Schenk er wat water bij of een schep bouillon (indien beschikbaar). Laat de saus voor de helft inkoken op een zacht vuur.
Zeef de saus en laat ze eventueel nog verder inkoken tot ze licht stroperig is.

De salade

Spoel de broccoli en laat de groente uitlekken. Verdeel de broccoli in kleine roosjes.
Strooi een snuifje zout in de pot met kokend water en doe er de broccoliroosjes in. Voeg na een minuut de noedels toe en laat ze mee garen. (controleer de gaartijd van de noedels op de verpakking)
Giet de noedels met beetgare broccoli in een vergiet en spoel ze onder koud stromend water tot ze nog lauw zijn.
Pel de sjalot en snij ze in zeer fijne lange reepjes.
Snij het overgebleven stukje gember eerst in doorschijnend fijne plakjes, en vervolgens in flinterdunne reepjes. (fijne julienne)
Neem een ruime mengschaal en stort er de lauwe Japanse noedels met broccoli in. Doe er de fijne reepjes sjalot en gember bij.
Spoel de takjes munt en koriander en pluk er de blaadjes af. Scheur ze bruut over de salade. Druppel wat zoete chilisaus (loempiasaus) en vers limoensap over de salade. Voeg ook een voorzichtig scheutje sesamolie toe.
Meng de lauwe salade heel voorzichtig.

De zalm

Verhit een braadpan op een matig vuur en schenk er een beetje arachide- of olijfolie in.
Leg de stukken zalmfilet in de hete olie en bak ze kort langs één zijde. (ong. 2 minuten)
Zet het vuur zachter, draai de stukken vis om en schenk er een deel van de teriyakisaus over. Laat de zalm verder garen en karameliseren in de kruidige saus. Let erop dat de vis of de aanbaksels niet verbranden. Voeg eventueel nog wat extra saus toe.
Serveer iedereen een portie van de noedelsalade met een warm stuk zalm ‘teriyaki’ erbovenop.
Zalm 'teriyaki' met lauwe broccoli-noedelsalade