Zalm met stoemp van rode biet en honing-mosterddressing

Als kind kreeg Jeroen veel rodebietenpuree voorgeschoteld. Hij heeft er nog altijd geen genoeg van en combineert de stoemp met gebakken zalm en een zachte dressing van honing en graanmosterd. Daar kunnen de Scandinaviërs nog wat van leren.

Ingrediënten

  • 2 rode biet
  • 800 g aardappel
  • 4 zalmfilet
  • peper
  • grof zout
  • 1 potje zure room
  • zout
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 1 eetlepel honing
  • enkele takjes dille
  • 1 bussel waterkers
  • olijfolie

Benodigdheden

  • keukenpapier

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de rode bieten en snijd ze in stukken.

Schil de aardappelen en snijd ze in even grote stukken als de rode biet.

Kook de aardappelen en de rode biet gaar in lichtgezouten water.

Laat de zalm op kamertemperatuur komen. Kruid met peper en grof zout.

Lepel de zure room in een mengkom. Kruid met peper en zout. Schep er de graanmosterd bij. Roer goed.

Snijd de dille wat fijner en doe bij de saus. Voeg er nog de honing aan toe. Roer opnieuw.

Was de waterkers en laat uitlekken op keukenpapier.

Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak de zalm eerst op de velkant.

Giet de aardappelen en de rode biet af. Plet tot puree en meng er een lepel graanmosterd onder. Kruid met peper en zout.

Draai de stukken zalm om en laat nog een minuut verder bakken.

tip
Zalm is het lekkerst als hij niet helemaal doorbakken is. De vis moet warm zijn vanbinnen, maar mag nog wat donkerroze zijn.

Serveer de gebakken zalm met de stoemp van rode biet en een toefje waterkers. Werk af met een lepel honing-mosterddressing.

Zalm met stoemp van rode biet en honing-mosterddressing