Zalm met quinoa en yoghurt met rode biet

Geïnspireerd door de Japanse keuken haalt Jeroen alles – waaronder mirin, sake en miso - uit de kast om gelakte zalm klaar te maken. Lekker bij een frisse quinoasalade met rode biet, appel en komkommer en een roze yoghurtsaus.

Ingrediënten

  • 4 dl groentebouillon
  • 150 g quinoa
  • 2 rode biet
  • 1 komkommer
  • 1 groene appel
  • 3 stengels lente-ui
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • olijfolie
  • appelazijn
  • 600 g zalmfilet
  • 80 g mirin
  • 80 g sake
  • 4 eetlepel miso
  • 2 eetlepel donkerbruine suiker
  • 2 rode biet
  • 2 eetlepel Griekse yoghurt
  • enkele druppels Tabasco
  • een scheutje worcestershiresaus
  • een scheutje notenolie
  • peper
  • zout
  • appelazijn
  • 1 bakje mini-waterkers

Benodigdheden

  • een blender
  • een zeef of vergiet

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De quinoasalade

Breng de groentebouillon aan de kook.

Weeg de quinoa af en laat ze garen in de bouillon.

Snijd de rode bieten in fijne blokjes (brunoise). Hou de parures of uiteinden apart.

Snijd de komkommer overlangs in vier en verwijder de zaadjes. Snijd de stukken komkommer ook in blokjes.

Snijd plakken van de appel, snijd ze vervolgens in reepjes en daarna in fijne blokjes (brunoise).

Snipper de lente-ui fijn. Meng ze samen met de rode biet, komkommer en appelblokjes in een kom.

Giet de quinoa af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat even uitlekken. Meng de quinoa onder de groenten.

Snipper de platte peterselie fijn en voeg toe.

Breng de quinoasalade op smaak met een lekje olijfolie en een scheutje appelazijn.

De gelakte zalm

Laat de zalm op kamertemperatuur komen.

Meng de mirin en de sake met de miso en de bruine suiker. Laat het mengsel inkoken op een zacht vuur.

Verwarm een scheutje neutrale olie in een pan en bak de vis in de hete olie.

Lak de zalm met het misomengsel en giet de rest van de ‘lak’ bij de zalm. Laat de zalm 8 minuten garen.

De yoghurtsaus

Hak de rode bieten in stukken en doe ze samen met de parures van de andere rode bieten in de blender. Mix ze tot puree in de blender.

Voeg de Griekse yoghurt, een paar druppels Tabasco, een scheutje Worcestershiresaus, een scheutje notenolie, een scheutje appelazijn, peper en zout toe. Blend alles tot een roze saus.

De afwerking

Serveer de quinoasalade met een mooi stuk zalm. Lepel er wat van de roze yoghurtsaus bij en werk af met een paar pluksels waterkers.

Zalm met quinoa en yoghurt met rode biet