Zalm met Parmezaankorst en verse pappardelle

Jeroen daagt je uit om eens verse pasta te maken. Het kost een beetje tijd, maar het resultaat zal ongetwijfeld eens zo goed smaken. Voor dit gerecht maakt Jeroen pappardelle, een brede lintpasta. Heb je geen zin of tijd om de pasta vers te bereiden, dan kan je het gerecht ook met de kant-en-klare versie op te tafel zetten.

De Italiaanse linten zijn vergezeld van stukken zalmfilet met een knapperige korst op basis van Parmezaanse kaas. De vis gaart in de oven en de pasta krijgt smaak van een salsa verde, een eenvoudige groene saus met verse tuinkruiden.

Ingrediënten

  • 400 g pastabloem
  • 4 ei
  • 0 snuifje zout
  • 0 bloem
  • 4 stuk zalmfilet
  • 40 g panko
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 2 koffielepel kappertjes
  • 4 augurk
  • 0.5 teentje look
  • 1 eetlepel mosterd
  • 30 g peterselieblaadje
  • 20 g basilicumblaadje
  • 20 g kervel
  • 10 g dragon
  • 12 cl olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 50 g rucola
  • 2 eetlepel olijven

Benodigdheden

  • keukenmachine met kneedhulpstuk (optioneel)
  • een pastamolen of een deegrol
  • een hakmolen (of blender)
  • een kaasrasp

Partners

Bereiding

De pasta bereiden

Weeg de nodige hoeveelheid bloem en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.
Voeg de eieren toe en een snuifje zout. Laat de machine 5 minuten draaien op een matige snelheid. Het mengsel lijkt in het begin te droog, maar geef de machine wat tijd.
Kneed de bal pastadeeg kort met de hand. Doe alles opnieuw in de mengkom en laat de machine opnieuw 5 minuten draaien.
En tenslotte: Laat de handen het overnemen en rol het deeg tot een bal. Je kan het deeg even laten rusten, al is het eigenlijk gebruiksklaar.
Snij de bal pastadeeg in twee. Rol de delen deeg één voor één tot lange dunne lappen pasta.

De pasta uitrollen

Haal het deeg verschillende keren doorheen de pastamolen. Begin op de hoogste stand (voor dikke lappen) en eindig op de laagste stand, zodat je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen pasta verkrijgt. (Doorgaans stand 5, raadpleeg eventueel de handleiding van je pastamolen.)
Mocht de lap deeg wat kleverig worden, bepoeder het pastadeeg dan met een klein beetje bloem.
Of: rol het deeg uit met de deegrol. Neem de deegrol en rol stukken pastadeeg uit tot identieke lange dunne lappen. (Een paar millimeter dik, bijna doorschijnend.)
Rol of plooi de lappen in de lengte op. Snij elk opgeplooid vel pasta in brede repen. Snij de linten gerust zo'n 2 centimeter breed. Zo krijg je pappardelle.

De zalm bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem een schaaltje en rasp er de Parmezaanse kaas in fijn.

Voeg de panko toe en meng beide zorgvuldig.

Schenk er een scheutje olijfolie bij en meng beide tot de mix een klein beetje kleeft.

Schenk een scheut olijfolie in een ovenschaal. Leg er de stukken zalmfilet in, op de velkant.

Strooi peper van de molen over de zalm, samen met wat (grof) zout.

Bedek elk stuk vis met een dikke laag van panko met Parmezaanse kaas.

Schuif de vis in de warme oven van 180°C. Reken op een gaartijd van 15 tot 20 minuten in de oven. (Prik in de vis om de gaarheid te controleren. Wanneer je een klein beetje weerstand voelt, dan is de vis ideaal gebakken.)

De salsa verde

Spoel de kruiden schoon: de peterselie, kervel, basilicum en een beetje dragon. Doe de blaadjes (en eventueel de fijnste steeltjes) in de hakmolen (of de blender).
Doe de kappertjes en de zure augurken erbij.
Schep er een beetje scherpe mosterd bij en een groot deel van de olijfolie.
Voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe en laat de hakmolen kort draaien. Schenk er tussendoor olijfolie bij tot je een groene kruidensaus krijgt die voldoende vloeibaar is.

De pasta garen en het gerecht afwerken

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg ook een snuif zout toe.
Spoel tussendoor de rucola schoon en laat de sla uitlekken.
Kook de verse pasta beetgaar in slechts een paar minuten.
Laat de pasta uitlekken en stort ze in een ruime pan (bv. een sauteuse) of een pot op een zacht vuur. Schep er wat salsa verde bij en roer tot er een laagje van de kruidensaus rond de pappardelle kleeft. Zodra je een zacht gesis hoort, zet je het vuur uit, of neem je de pan van het vuur.
Strooi wat (halve) ontpitte olijfjes over de pasta.
Meng ook de rucola doorheen de warme pasta, roer en serveer meteen.
Schep op elk bord een portie pasta en rasp er een beetje Parmezaanse kaas over.
Maak het bord compleet met een stuk ovenverse zalm met een kaaskorstje.
Zalm met Parmezaankorst en verse pappardelle