Zadenbrood met spread van waterkers, mierikswortel en opgelegde makreel

Een heerlijk geurend versgebakken brood met plakjes frisse makreel en een pittige spread van waterkers en mierikswortel, afgewerkt met dunne plakjes radijs. Lekker, gezond en boordevol smaak.

Ingrediënten

  • 250 g Volkorenbloem
  • 100 g havermout
  • een snuifje grof zout
  • 50 g lijnzaad
  • 100 g pompoenpit
  • 4 eetlepel zonnebloemolie
  • 500 g yoghurt
  • 4 eetlepel honing
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 75 g zonnebloempitten
  • 400 g makreelfilet
  • een snuif grof zout
  • 1 ajuin
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • 3 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 dl witte wijn
  • 1 blaadje laurier
  • 1 bussel waterkers
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 1 bussel radijs
  • 3 eetlepel ricotta
  • 2 eetlepel mierikswortelpasta
  • ijsblokjes
  • een scheut olijfolie
  • citroen

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het zadenbrood

Laat de oven voorverwarmen tot 180°C.

Doe de bloem met de zonnebloempitten, de havermout, wat grof zout, het lijnzaad en de pompoenpitten in de kom van de keukenmachine. Voeg er de zonnebloemolie, de yoghurt, de honing, het bakpoeder en het bicarbonaat aan toe en meng alles goed onder elkaar.

Vet een bakvorm in en bestuif hem met wat bloem. Stort het deeg in de bakvorm en schuif het brood in de oven. Laat het brood 20 minuten bakken op 180°C, verlaag de temperatuur naar 150°C en bak het brood nog eens een uur.

De makreel en de spread van waterkers en mierikswortel

Neem een schaal en leg de makreel naast elkaar in de schaal. Strooi wat grof zout over de vis. Pel de ui, snijd ze in fijne slierten en verdeel de sliertjes over de vis. 

Meng de bloemsuiker met de witte wijnazijn en de witte wijn en kruid de marinade met wat peper. Voeg er een blaadje laurier aan toe en meng alles onder elkaar. Giet de marinade over de makreel en laat de vis en de ui marineren in de koelkast.

Spoel de waterkers onder koud water en laat even uitlekken. Houd enkele blaadjes waterkers apart om het gerecht af te werken. Breng een potje water aan de kook met wat bicarbonaat en kook de waterkers kort af.

Kuis de radijsjes, snijd ze in hele dunne plakjes en bewaar ze op ijswater. Spoel de waterkers onder koud water en knijp het meeste water eruit. Doe de waterkers met de ricotta en de mierikswortel pasta in de pot van de blender en kruid met peper en zout. Mix het geheel glad.

Haal het brood uit de oven, haal het uit de vorm en laat het afkoelen. Haal de radijsjes uit het ijswater, laat ze even uitlekken en sprenkel er wat olijfolie en wat citroensap over. Kruid ze met peper en zout.

Haal de gemarineerde makreel uit de koelkast en snijd hem in stukken. Snijd het brood in dikke plakken. Schep wat spread op een bord en leg er een plak brood op.

Afwerking

Bedek het brood met een laagje spread, leg er wat radijsjes op, enkele takjes waterkers en enkele mooie stukjes vis en wat gemarineerde ui.

Zadenbrood met spread van waterkers, mierikswortel en opgelegde makreel