Yağlama

Hartige taart van flatbread met gehaktsaus

Jeroen maakt Turkse yağlama. Deze laagjestaart bestaat uit flatbread en een pittige gehaktsaus zoals Jeroen 'm ook proefde tijdens zijn reis door Turkije in De mosterd van Meus. En het resultaat mag er zeker en vast zijn! 

Ingrediënten

  • 700 g bloem
  • 1 koffielepel keukenzout
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 2 koffielepel gedroogde gist
  • 2 koffielepel olijfolie
  • 2 dl melk
  • 2 dl water
  • 400 g rundergehakt
  • een klontje boter
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 2 tomaten
  • 1 dl water
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • een snuif gedroogde chilipeper
  • een snuif komijn
  • een snuif oregano
  • 4 eetlepel yoghurt
  • 1 teen look
  • enkele takjes platte peterselie

Benodigdheden

  • weegschaal
  • keukenmachine
  • vershoudfolie
  • deegrol

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg voor de flatbreads

Weeg de bloem af in de kom van de keukenmachine en voeg er de suiker en het zout aan toe. Voeg daarna de gist toe, maar zorg dat hij niet in contact komt met het zout.

tip Maak een apart kuiltje in de bloem voor de gist en een ander kuiltje voor het zout.

Giet de olijfolie erbij en laat de machine draaien.

Meet het water en de (lauwe) melk af in een maatbeker.  Schenk de vloeistof bij de bloemmengeling en laat de machine minstens 10 minuten draaien tot het deeg begint te bollen.

Dek het deeg af met folie en laat het een half uurtje rijzen.

De gehaktsaus

Smelt een klontje boter in een grote pot. Bak het gehakt rul in de vetstof. Roer regelmatig.

Pel de ui en de look, snipper ze samen met de chilipeper fijn en stoof ze mee aan. 

Snijd de tomaten grof en mix ze fijn in de blender. Voeg de tomaten toe aan de pan, gevolgd door het water en breng het geheel aan de kook.

Voeg de tomatenpuree en de paprikapasta toe. Kruid met gedroogde chili, oregano en komijn en zout. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken.

De flatbreads

Kneed de lucht uit het deeg, rol het deeg dun uit en verdeel het deeg in kleine bolletjes (ter grootte van een pingpongbal).

Bestuif je werkoppervlak met flink wat bloem en rol de bolletjes heel dun uit.

Laat een scheutje olie of een klontje boter zachtjes warm worden in een pan en bak het flatbread aan beide kanten. Bak ongeveer 8 à 10 stuks en bewaar ze even op een bord.

tip Laat ze niet te hard kleuren of te krokant worden.

De afwerking

Dompel de randen van de flatbread kort onder in de saus zodat je een rode boord vormt. Leg het flatbread op een grote schaal en schep er een lepel saus op. Strijk de saus mooi open over het volledige flatbread. Ga op dezelfde manier verder met de rest. Stapel alle flatbreads op elkaar tot je een soort van taart hebt gevormd.

Snijd de taart in gelijke delen. Schep de yoghurt op de bovenkant van de taart en rasp er een teentje look over. Serveer met grof gesneden platte peterselie.

Yağlama