Wraps van groene kool met avocadospread en een pittig dipsausje

Met groene kool kun je heel veel kanten uit en het is bovendien supergezond omdat het boordevol beschermstoffen zit. Gesnipperde groene kool is natuurlijk lekker met spekjes, maar de bladeren lenen zich ook uitstekend om er groene wraps van te maken. Jeroen vult ze met avocadospread en geeft er een dipsaus op basis van Griekse yoghurt bij voor een vegetarische lunch of hapje.

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 2 avocado
  • 140 g geitenkaas
  • 1 citroen
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 0.5 eetlepel cayennepeper
  • snuifje paprikapoeder
  • zout
  • 4 eetlepel yoghurt
  • 1 koffielepel mierikswortelpuree
  • peper
  • 1 bussel waterkers
  • 1 bussel radijs
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepel walnotenolie
  • 3 eetlepel dragonazijn
  • zout
  • peper
  • 4 handvol nacho

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De wraps

Haal de minder mooie buitenste bladeren van de groene kool. Trek dan voorzichtig 6 grote bladeren van de kool en spoel ze onder stromend water. Gebruik de rest van de kool in een andere bereiding.

Breng water aan de kook in een grote pan en blancheer de bladeren 1 minuut.

tip
Je kunt de bladeren ook heel kort garen in een stoomoven.

Haal de bladeren uit het water en dompel ze meteen in ijskoud water om de garing te stoppen en ze mooi groen te houden. De bladeren mogen nog een beetje krokant zijn.

Laat de bladeren uitlekken tussen propere keukenhanddoeken.

Avocadospread

Rasp de schil van de citroen en houd de zeste apart voor de dipsaus.

Pel de avocado’s, verwijder de pit en plet het vruchtvlees met de geitenkaas. Meng er een scheutje olijfolie en het sap van een kwartje citroen door.

tip
Controleer of de avocado rijp is door het steeltje bovenaan weg te nemen. Als het geel is, is de avocado rijp. Groen duidt op onrijpheid en als het bruin is, is hij té rijp. Een rijpe avocado kun je ook gemakkelijk pellen.

Breng de spread op smaak met cayennepeper, een snuif paprikapoeder en zout.

De dipsaus

Meng de yoghurt met de helft van de citroenzeste en de mierikswortelpuree. Breng op smaak met peper.

tip
In plaats van mierikswortel kun je ook wasabi gebruiken.

De salade

Was de waterkers en de radijzen. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken.

tip
Leg de radijzen en de waterkers in ruim water. De groenten drijven boven en het zand zal naar beneden zakken.

Snijd de radijzen in dunne plakjes.

Halveer de komkommer. Snijd de helften overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes (julienne).

Meng de waterkers met de radijzen en de komkommer. Breng op smaak met walnotenolie, azijn, zout en peper.

Afwerken en serveren

Zorg dat de koolbladeren goed droog zijn. Leg ze open op het werkblad en snijd de harde kern weg.

Bestrijk het blad tot in de helft royaal met avocadospread.

Verdeel er de salade over en verkruimel een handvol nacho’s over elke wrap.

tip
Wil je de wraps serveren op een feestje? Maak ze pas klaar vlak voor het serveren. Anders loop je de kans dat de nacho’s niet meer krokant zijn.

Rol de koolbladeren voorzichtig op en ‘kleef’ ze dicht met een beetje avocadospread.

Snijd de wraps in stukken en serveer ze met de dipsaus.

tip
Veeg je mes telkens af met keukenpapier voor je een stuk van de wraps snijdt.
Wraps van groene kool met avocadospread en een pittig dipsausje