Wortel/venkelsoep met peterseliepesto

Op het menu: een winterwarme soep met een geslaagde combinatie van wortel en venkel. Terwijl de soep op het vuur pruttelt, maak je er een originele pesto van peterselie bij.

Ingrediënten

  • 1 liter groentebouillon
  • 0 olijfolie
  • 4 ajuin
  • 3 tenen knoflook
  • 8 wortel
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 venkel
  • 1 steranijsje
  • 0 enkele takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 800 g tomaten
  • 0 zout
  • 40 g pijnboompitten
  • 0.5 teen look
  • 1 bussel platte peterselie
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 dl olijfolie
  • 0.5 citroen
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukenpapier
  • keukentouw
  • een blender
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Je kan ook verse bouillon maken.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soepketel op een matig vuur.

Pel de uien en snijd ze grof. Kneus en pel de knoflook. Bak de tenen look en de stukken ui in de olie.

Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Stoof mee aan met de uien.

Snijd ook de chilipeper in fijne plakjes en stoof aan.

Spoel de venkel en snijd de groente in grove stukken. Gebruik gerust ook het taaie onderstuk van de knol, want straks wordt de soep gemixt.

Geef de soep nu maximaal veel smaak. Het venkelaroma kan je versterken met steranijs. Doe het steranijs in de ketel, samen met een bouquet garni van laurier, tijm en rozemarijn.

Doe de gepelde tomaten bij de soep. Spoel de blikjes uit met een beetje water en giet het vocht bij de soep.

Schenk de warme groentebouillon in de ketel. Kruid met een snuif zout.

Plaats het deksel op de pot en laat de wortel/venkelsoep 30 tot 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De peterseliepesto

Rooster de pijnboompitten in een klein scheutje olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de halve teen fijn.

Spoel de verse peterselie en snipper de bussel fijn.

Neem de blender erbij en vul de mengbeker met de pijnboompitten, stukjes Parmezaanse kaas, de look en de peterselie. Schenk er vervolgens de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde peterseliepesto.

Voeg ten slotte een beetje citroensap toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

Afwerken en serveren

Vis de kruidentuil en het steranijsje uit de soep.

Mix de wortel/venkelsoep glad met de staafmixer.

Schep porties soep in borden of kommen. Lepel er wat van de zelfgemaakte peterseliepesto in.

Wortel/venkelsoep met peterseliepesto