Wortelsoep ‘tikka masala’ met geroosterd sesambrood

Met wortelsoep kan je niks fout doen, maar waarom zou het groentebrouwsel niet dat ietsje meer mogen krijgen? Kip ‘tikka masala’ is een Indiase klassieker, maar de kruidige smaak doet evengoed z’n werk in soep. De Indiase kruidenpasta geeft ze een rijk smakenpalet en wat appel zorgt voor frisheid. Gebruik een hoeveelheid van de currypasta naar persoonlijke smaak. Je beslist ook zelf of je de soep pikant of mild maakt.

Ingrediënten

  • 1 kg wortel
  • 2 ui
  • 2 Jonagold appel
  • 40 g gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 chilipeper
  • klontje boter
  • 40 g currypasta
  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 1 sesambrood
  • scheutje sesamolie
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

De currypasta ‘tikka masala’ is kant-en-klaar te koop in Aziatische winkels of in supermarkten met een ruim aanbod Oosterse producten.

Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.

De wortelsoep

Pel de uien en het stukje gember. Snij alles in grove stukken.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Zet een grote stoofpot of soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

Laat de stukken ui en gember enkele minuten stoven in de hete boter. Roer regelmatig en schil tussendoor de appels en verwijder het klokhuis. Snij de partjes appel in grove stukken en laat ze meestoven.

Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder (eventueel) de zaadjes. Snij het heet pepertje in stukjes en doe ze in de stoofpot. (Wie niet van een pikante soep houdt, gebruikt minder of geen chilipeper.)

Snij het topje van de stengel citroengras en kneus de stengel zonder genade, zodat het kruid zoveel mogelijk smaak kan afgeven. Doe het verhakkelde citroengras in de pot.

Schil de wortelen en verwijder het bovenste stukje waar het loof groeit. Snij de penen in brede schijfjes en doe ze in de pot.

Laat de groenten 5 minuten stoven, roer regelmatig en voeg een deel van de currypasta ‘tikka masala’ toe. Roer tot de kruiden rondom de stukjes groente en appel kleven.

Schenk de bouillon erbij, plaats het deksel (licht gekanteld) op de pot en laat de soep een half uurtje pruttelen op een zacht vuur.

Als de soep gaar is, vis je de taaie stengel citroengras eruit. Mix de soep glad met de staafmixer. Als je het groentebrouwsel wat te dik vindt, voeg dan een scheut water toe.

Sesamtoasten

Snij het (sesam)brood in brede sneden (1,5 tot 2 cm dik). Snij de grootste toasten in twee.
Leg het brood op een bakplaat. (Op een vel bakpapier of een bakmatje.) Besprenkel ze met een beetje sesamolie. Overdrijf niet, want de olie heeft een krachtige smaak.
Zet de ovengrill op. Kleur de toasten langs de beide zijden onder de grill. Blijf in de buurt, zodat het brood niet verbrandt.

Afwerken en serveren

Proef de soep en voeg naar smaak een beetje extra currypasta toe en kruid ze met wat zout. Peper is wellicht overbodig.

Serveer de hartverwarmende soep met een warme toast.

tip Wie dat wenst kan de soep ook serveren met pluksels verse koriander.
Wortelsoep ‘tikka masala’ met geroosterd sesambrood