
Met wortelsoep kan je niks fout doen, maar waarom zou het groentebrouwsel niet dat ietsje meer mogen krijgen? Kip ‘tikka masala’ is een Indiase klassieker, maar de kruidige smaak doet evengoed z’n werk in soep. De Indiase kruidenpasta geeft ze een rijk smakenpalet en wat appel zorgt voor frisheid. Gebruik een hoeveelheid van de currypasta naar persoonlijke smaak. Je beslist ook zelf of je de soep pikant of mild maakt.
Ingrediënten
- 1 kg wortel
- 2 ui
- 2 appel
- 40 g gember
- 1 stengel citroengras
- 1 chilipeper
- klontje boter
- 40 g currypasta
- 3 liter kippen- of groentebouillon
- 1 sesambrood
- scheutje sesamolie
- zout
Benodigdheden
- een dunschiller
- een vel bakpapier of een bakmatje
- een staafmixer
Bereiding
Voorbereiding
De currypasta ‘tikka masala’ is kant-en-klaar te koop in Aziatische winkels of in supermarkten met een ruim aanbod Oosterse producten.
Ontdooi een flinke portie kippen- of groentebouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.
De wortelsoep
Pel de uien en het stukje gember. Snij alles in grove stukken.
Zet een grote stoofpot of soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Laat de stukken ui en gember enkele minuten stoven in de hete boter. Roer regelmatig en schil tussendoor de appels en verwijder het klokhuis. Snij de partjes appel in grove stukken en laat ze meestoven.
Snij de rode chilipeper overlangs in twee en verwijder (eventueel) de zaadjes. Snij het heet pepertje in stukjes en doe ze in de stoofpot. (Wie niet van een pikante soep houdt, gebruikt minder of geen chilipeper.)
Snij het topje van de stengel citroengras en kneus de stengel zonder genade, zodat het kruid zoveel mogelijk smaak kan afgeven. Doe het verhakkelde citroengras in de pot.
Schil de wortelen en verwijder het bovenste stukje waar het loof groeit. Snij de penen in brede schijfjes en doe ze in de pot.
Laat de groenten 5 minuten stoven, roer regelmatig en voeg een deel van de currypasta ‘tikka masala’ toe. Roer tot de kruiden rondom de stukjes groente en appel kleven.
Schenk de bouillon erbij, plaats het deksel (licht gekanteld) op de pot en laat de soep een half uurtje pruttelen op een zacht vuur.
Als de soep gaar is, vis je de taaie stengel citroengras eruit. Mix de soep glad met de staafmixer. Als je het groentebrouwsel wat te dik vindt, voeg dan een scheut water toe.
Sesamtoasten
Afwerken en serveren
Proef de soep en voeg naar smaak een beetje extra currypasta toe en kruid ze met wat zout. Peper is wellicht overbodig.
Serveer de hartverwarmende soep met een warme toast.