Een klassieke wortelsoep is lekker, maar het wordt nog beter als je er iets extra aan toevoegt. Deze keer gaan we de Oosterse toer op met Indische specerijen en dahl of linzen. Door de linzen mee te koken en dan te mixen, krijg je een dikke soep die goed vult. Serveer ze met warm brood voor een lunch met veel smaak.
Ingrediënten
- 1 kg wortel
- 2 rode paprika
- 150 g linzen
- 4 liter groente- of kippenbouillon
- 3 ui
- 2 teentje knoflook
- 5 gember
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel garam masala
- 1 koffielepel chilipoeder
- 2 eetlepel tandooripasta
- 3 takje tijm
- 5 blaadje laurier
- zout
- scheutje kokosroom
- 5 takje koriander
- Turks brood
Benodigdheden
- een grote soepketel
- een staafmixer
Bereiding
Voorbereiding
Ontdooi en verwarm 4 l groentebouillon.Je kan ook zelf een heerlijke verse bouillon maken.
De wortelsoep
Pel de uien en snijd ze in grote stukken.
Verwarm een scheut olijfolie in een grote soepketel en fruit de uien.
Pel de knoflook, snijd hem in stukken en laat hem meestoven met de ui.
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in grote stukken en doe de stukken bij de uien. Zet het vuur wat zachter en laat meestoven.
Schil de wortelen en snijd ze in grote stukken. Zet het vuur weer hoger en laat de wortelen meestoven. Strooi er de linzen over.
Schil de gember en snijd hem in stukken. Doe hem bij de rest van de groenten en roer alles om.
Kruid de groenten met kurkuma, komijnpoeder, garam massala, chilivlokken, tandooripasta, laurier en tijm. Meng goed door elkaar zodat de specerijen meestoven.
Giet de warme bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Zet op een laag vuur en laat alles op ongeveer 30 tot 35 minuten gaar worden.
Haal de laurier en de tijm uit de soep. Mix de groenten en linzen met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met een snuif zout.
Afwerken en serveren
Schep de soep in grote kommen en doe er een scheutje kokosroom bij.
Haal de blaadjes van de takjes koriander en strooi ze over de soep.
Serveer met Turks brood of naanbrood dat je even verwarmd hebt in de oven.