Wortelsoep met linzen op z’n Indisch

50 minuten
Bekijk meer:

Een klassieke wortelsoep is lekker, maar het wordt nog beter als je er iets extra aan toevoegt. Deze keer gaan we de Oosterse toer op met Indische specerijen en dahl of linzen. Door de linzen mee te koken en dan te mixen, krijg je een dikke soep die goed vult. Serveer ze met warm brood voor een lunch met veel smaak.

Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • Voorbereiding

    1. Ontdooi en verwarm 4 l groentebouillon.Je kan ook zelf een heerlijke verse bouillon maken.

  • De wortelsoep

    1. Pel de uien en snijd ze in grote stukken.

      Uien snijden

      Kooktechniek

      Uien snijden

      Begin met je ui te schillen.

      Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

      Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

      Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

      Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

      Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

      Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

      De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

      Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

      Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

    2. Verwarm een scheut olijfolie in een grote soepketel en fruit de uien.

    3. Pel de knoflook, snijd hem in stukken en laat hem meestoven met de ui.

    4. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in grote stukken en doe de stukken bij de uien. Zet het vuur wat zachter en laat meestoven.

    5. Schil de wortelen en snijd ze in grote stukken. Zet het vuur weer hoger en laat de wortelen meestoven. Strooi er de linzen over.

      TIP

      Je hoeft de linzen niet van tevoren te weken. Ze worden gaar in de soep.

    6. Schil de gember en snijd hem in stukken. Doe hem bij de rest van de groenten en roer alles om.

    7. Kruid de groenten met kurkuma, komijnpoeder, garam massala, chilivlokken, tandooripasta, laurier en tijm. Meng goed door elkaar zodat de specerijen meestoven.

      TIP

      Kurkuma of geelwortel geeft weinig smaak, maar kleurt de soep mooi oranje. De andere specerijen geven de soep wel een uitgesproken smaak. Merk je dat je wat gul geweest bent met het kruiden? Voeg dan wat extra bouillon of water toe.

    8. Giet de warme bouillon bij de groenten en breng aan de kook. Zet op een laag vuur en laat alles op ongeveer 30 tot 35 minuten gaar worden.

    9. Haal de laurier en de tijm uit de soep. Mix de groenten en linzen met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met een snuif zout.

  • Afwerken en serveren

    1. Schep de soep in grote kommen en doe er een scheutje kokosroom bij.

      TIP

      Niet dol op kokos? Gebruik dan een lepel zure room om de soep af te werken.

    2. Haal de blaadjes van de takjes koriander en strooi ze over de soep.

    3. Serveer met Turks brood of naanbrood dat je even verwarmd hebt in de oven.