Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een kaasrasp een dunschiller een staafmixer een eindje keukentouw

Bereiding

Voor de soep

Ontdooi een portie bouillon of maak een ketel verse kippen – of groentebouillon.

Pel de uien en snij ze in grove (halve) ringen.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Gebruik naar persoonlijk smaak wat look. Snij de gepelde look in fijne stukjes.

Verhit een soepketel op een matig vuur. Laat er een klontje boter in smelten.

Stoof de stukken ui (en look) in de hete boter. Roer regelmatig even in de pot. Laat ze lichtjes bakken en karameliseren.

Schil de wortelen en snij ze overlangs in twee. Snij de halve wortelen vervolgens in stukjes.

Doe ook de stukken wortel in de pot en voeg nog een klontje boter toe.

Maak een bouquet garni van enkele blaadjes laurier, een paar takjes tijm en (indien mogelijk) wat peterseliestelen. Bind de smaakmakers samen met een eindje keukentouw.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Schenk na enkele minuten de bouillon in de soepketel. Plaats het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten garen op een zacht vuur. (Dit geeft je de tijd om de kaasballetjes voor te bereiden.)

Vis het bouquet garni uit de soepketel en mix de soep glad.  Kruid af met peper en zout, voeg een lepel mosterd toe.

TIP

Wie van een exotisch tintje houdt, kan een scheutje kokosmelk of kokosroom toevoegen aan de wortelsoep.

Voor de kaasballetjes

Neem een mengschaal en schep er de ricotta in.

Rasp de Parmezaanse kaas bij de ricotta. Deze kaas zal voor de uitgesproken kaassmaak zorgen.

Voeg het ei toe en roer alles met de garde.

Strooi de bloem bij het mengsel en roer opnieuw.

Spoel alle verse kruiden en pluk de blaadjes van de dragon. Snij alles zo fijn mogelijk.

Voeg de verse kruiden (dragon, peterselie en bieslook) bij het kaasmengsel en kruid dit met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat nootmuskaat.

Plaats de schaal met het mengsel van kaas en kruiden in de koelkast, zodat het wat opstijft. Geef het hiervoor minstens een half uurtje de tijd.

Voor de afwerking

Gebruik twee koffielepels om kleine ‘quenelles’ van het kaasmengsel te maken. Vul hiervoor één lepeltje met het mengsel en gebruik het tweede lepeltje om er een ovaal balletje van te maken. Schep het mengsel over van de ene lepel in de andere tot je een egaal ovaal kaasballetje krijgt. Leg elk balletje voorzichtig in de hete soep.

Hou de soep warm op een zacht vuur, en laat alle kaasballetjes er enkele minuten in garen. De bloem zal ervoor zorgen dat ze stevig worden.

Serveer elke tafelgast een portie soep met (evenveel?) balletjes. Werk elk bord af met wat frisse kervelpluksels.

4 personen

70 minuten

Benodigdheden:

een kaasrasp een dunschiller een staafmixer een eindje keukentouw

Ingrediënten

Wortelsoep met kaasballetjes en groene kruiden

Soep met balletjes doet meteen denken aan tomatensoep met vleesballetjes. Ook hier kan je er creatief mee omspringen en wortelsoep met kaasballetjes op het menu zetten. De zachtzoete wortelsoep is het ideale zwembad voor kaasballetjes met verse kruiden. Wie het gerecht echt vegetarisch wenst te houden, moet groentebouillon gebruiken in de plaats van kippenbouillon.

Bereiding

Voor de soep

Ontdooi een portie bouillon of maak een ketel verse kippen – of groentebouillon.

Pel de uien en snij ze in grove (halve) ringen.

Kooktechniek

Uien snijden

Begin met je ui te schillen.

Dat doe je door de boven- en onderkant van de ui af te snijden. Daarna maak je een kleine inkeping van boven tot beneden. Zo kan je de buitenste blaren er vlot af trekken.

Snij de geschilde ui in tweeën. Dat doe je om meer houvast te krijgen. 

Om je uien grof te snijden, neem je een demi chefmes (of koksmes). Daarmee snij je halve ringen.

Laat je mes goed bewegen en hou het punt van je mes altijd op de plank. Wanneer je vast komt te zitten, draai je de ui om en begin je opnieuw.

Voor een versnipperde ui heb je twee messen nodig.

Met een aardappelmesje maak je voorzichtig inkepingen in de lengte van de ui, zonder hem tot achteraan door te snijden.

De achterkant van de ui houdt immers alles samen.

Daarna maak je in de hoogte drie nieuwe insnijdingen loodrecht op de vorige, opnieuw zonder de achterkant door te snijden.

Wanneer dat gebeurd is, snij je met een demi chefmes de ui in snippers. Het stukje dat je overhoudt, kan je gebruiken in een bouillon.

Bekijk de video

Gebruik naar persoonlijk smaak wat look. Snij de gepelde look in fijne stukjes.

Verhit een soepketel op een matig vuur. Laat er een klontje boter in smelten.

Stoof de stukken ui (en look) in de hete boter. Roer regelmatig even in de pot. Laat ze lichtjes bakken en karameliseren.

Schil de wortelen en snij ze overlangs in twee. Snij de halve wortelen vervolgens in stukjes.

Doe ook de stukken wortel in de pot en voeg nog een klontje boter toe.

Maak een bouquet garni van enkele blaadjes laurier, een paar takjes tijm en (indien mogelijk) wat peterseliestelen. Bind de smaakmakers samen met een eindje keukentouw.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Schenk na enkele minuten de bouillon in de soepketel. Plaats het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten garen op een zacht vuur. (Dit geeft je de tijd om de kaasballetjes voor te bereiden.)

Vis het bouquet garni uit de soepketel en mix de soep glad.  Kruid af met peper en zout, voeg een lepel mosterd toe.

TIP

Wie van een exotisch tintje houdt, kan een scheutje kokosmelk of kokosroom toevoegen aan de wortelsoep.

Voor de kaasballetjes

Neem een mengschaal en schep er de ricotta in.

Rasp de Parmezaanse kaas bij de ricotta. Deze kaas zal voor de uitgesproken kaassmaak zorgen.

Voeg het ei toe en roer alles met de garde.

Strooi de bloem bij het mengsel en roer opnieuw.

Spoel alle verse kruiden en pluk de blaadjes van de dragon. Snij alles zo fijn mogelijk.

Voeg de verse kruiden (dragon, peterselie en bieslook) bij het kaasmengsel en kruid dit met wat peper van de molen, een snuifje zout en wat nootmuskaat.

Plaats de schaal met het mengsel van kaas en kruiden in de koelkast, zodat het wat opstijft. Geef het hiervoor minstens een half uurtje de tijd.

Voor de afwerking

Gebruik twee koffielepels om kleine ‘quenelles’ van het kaasmengsel te maken. Vul hiervoor één lepeltje met het mengsel en gebruik het tweede lepeltje om er een ovaal balletje van te maken. Schep het mengsel over van de ene lepel in de andere tot je een egaal ovaal kaasballetje krijgt. Leg elk balletje voorzichtig in de hete soep.

Hou de soep warm op een zacht vuur, en laat alle kaasballetjes er enkele minuten in garen. De bloem zal ervoor zorgen dat ze stevig worden.

Serveer elke tafelgast een portie soep met (evenveel?) balletjes. Werk elk bord af met wat frisse kervelpluksels.

Dagelijkse Kost een.be