Wortelsoep met erwtenpesto

Jeroen houdt ervan om soep te maken met net dat ietsje meer. Door die kleine extra moeite verandert een ketel klassieke soep in een bijzonder gerecht. Deze keer maakt hij een erwtenpesto om te serveren in verse wortelsoep. Erwten en wortelen zijn sowieso een geslaagd culinair huwelijk. Wie het gerecht zuiver vegetarisch wenst te houden, vervangt de kippenbouillon door groentebouillon.

Ingrediënten

  • 2.5 liter kippenbouillon
  • 12 wortel
  • 4 selderstengel
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • laurier
  • peterseliestengels
  • tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • een flinke klont boter
  • peper
  • zout
  • 150 g erwten
  • 60 g pijnboompit
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 teentje look
  • peterselie
  • 15 cl olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een blender
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De wortelsoep

Ontdooi een grote portie kippen- of groentebouillon of maak verse bouillon.

Spoel de groenten op voorhand.

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

Zet een soepketel of een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Stoof de stukjes ui. Roer regelmatig en laat ze niet kleuren.

Pel de look en gooi het teentje ongesneden bij de stukjes ui.

Snij het onderste deel van de selder. Snij er de bruine randjes af, verdeel het in stukken en laat deze meestoven. Dit stukje van de selder gooien we meestal weg, maar het zit boordevol smaak.

Snij de selderstengels in grove stukjes.

Schil de wortelen, verwijder de uiteindjes en snij ze in brede schijfjes. Laat de stukken wortel en selder meestoven. Roer regelmatig.

Maak een ‘bouquet garni’ van enkele blaadjes laurier, een paar takjes tijm, peterseliestengels en een grote tak rozemarijn. Bind de kruiden tot een tuiltje met keukentouw en gooi dit in de stoofpot.

Laat de groentemengeling nog even stoven en schenk er de bouillon bij.

Zet het deksel op de pot en laat de soep ongeveer een uur pruttelen op een zacht vuur. (Wortelen zijn een harde groente, en dus moeten ze de tijd krijgen om volledig zacht te koken.)

Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad met de staafmixer.

Proef de soep en kruid ze met peper van de molen en wat zout.

Zet er nog even de mixer in.

De erwtenpesto

Breng wat water aan de kook en gaar daarin de erwten. Kies voor diepvrieserwten, of – in het seizoen – de verse bolletjes. Controleer tijdig of ze gaar zijn.
Pel de look en doe het stukje in de beker van de blender.
Verbrokkel de Parmezaanse kaas erbij. Voeg er ook de pijnboompitjes aan toe en schenk er olijfolie bij. Mix de ingrediënten tot een egale pasta.
Giet de gare erwtjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water.
Voeg een deel van de erwten toe aan de pesto. Doe er ook wat verse peterselie bij. Mix opnieuw.
Controleer het resultaat en voeg naar smaak wat extra erwten toe en/of wat olijfolie.
Proef en kruid de erwtenpesto met wat zout en peper van de molen.

De afwerking

Schenk in elk soepbord een flinke portie warme wortelsoep en lepel er decoratief wat erwtenpesto in.
Wortelsoep met erwtenpesto