Wortel-pompoensalade met harissa

Salades passen zowel thuis in de warmere als in de koudere maanden. Deze pittige herfstsalade met wortel, pompoen en een harissadressing is daar het perfecte voorbeeld van.

Ingrediënten

  • 3 sjalot
  • 2 rode chilipeper
  • 1 rode paprika
  • 5 teentje look
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • een likje olijfolie
  • 1 dl olijfolie
  • grof zout
  • een takje rozemarijn
  • zout
  • 6 wortel
  • 1 hokkaidopompoen
  • 100 g cashewnoten
  • witte wijnazijn
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 0.5 bussel rucola
  • 0.5 bussel koriander
  • enkele dadels
  • 1 citroen
  • 70 g tomatenpuree

Benodigdheden

  • keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Pel de sjalotten en snijd ze in grove stukken. Leg de sjalotten in een ovenschaal.

Snijd de rode chilipepers in grote stukken bij de sjalotten.

Snijd de rode paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ook deze in grote stukken. Voeg toe aan de ovenschaal.

Pel de teentjes look en leg ze er in hun geheel bij.

Giet er heel wat olijfolie over en breng verder op smaak met grof zout en een tak rozemarijn.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven tot de groenten platgekookt zijn.

Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.

Spoel de wortelen grondig. Snijd ze eerst overlangs en vervolgens verder in stukken.

Kook wortelen in de kookpot.

Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukken.  Laat ook de pompoen kort meekoken in de kookpot.

Giet de wortelen en de pompoen af als ze beetgaar zijn en spoel ze onmiddellijk met koud water.

Zet een pannetje met een likje olijfolie op het vuur. Bak er de cashewnoten in tot ze gekleurd zijn.

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het geheel even afkoelen.

Pel en snijd de sjalot fijn.

Laat de gekleurde cashewnoten uitlekken op een vel keukenpapier.

Doe de fijngesneden sjalot in een ruime mengkom en laat ze garen in een scheut witte wijnazijn.

Snijd de rucola fijn en voeg toe aan de fijngesneden sjalot. Doe hetzelfde met de koriander.

Snijd enkele dadels in fijne stukken en voeg ze toe aan de salade. Hak ook de geroosterde cashewnoten en doe bij de salade.

Doe er de zeste van de citroen bij.

Giet de inhoud van de afgekoelde ovenschaal in de blender. Mix fijn.

Doe er de tomatenpuree bij en mix verder tot een huisgemaakte harisse.

Doe wat van de harissa in een kommetje en meng er de witte wijnazijn en de olijfolie onder.

Doe de wortel en pompoen bij de rest van de salade. Breng verder op smaak met grof zout.

Doe er de harissadressing bij en meng alles onder elkaar.

Serveer de salade in een kommetje.

Wortel-pompoensalade met harissa