Een hartverwarmende wortelsoep met gember en citroengras en een bagel met een oosters wortelslaatje. Twee recepten met geweldig veel smaak!
Ingrediƫnten
- 3 liter groentebouillon
- boter
- 2 ajuin
- 2 tenen knoflook
- 1 chilipeper
- 100 g gember
- 3 stengels selder
- 1 rode paprika
- 2 stengels citroengras
- 1 kg wortel
- vissaus
- 3 limoenblaadjes
- 3 wortel
- sesamolie
- sojasaus
- rijstazijn
- 4 lente-ui
- 1 bussel munt
- 1 bussel koriander
- zout
- 4 bagel
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 koffielepel wasabi
- peper
- zout
- 100 g kip
Benodigdheden
- een elektrische staafmixer
- een rasp
Bereiding
De soep
Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.
Smelt een klont boter in een soepketel.
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
Kneus en pel de knoflook. Snijd de chilipeper in stukken. Doe de knoflook en chilipeper bij de uien.
Schil de gember en snijd in stukken. Stoof de gember aan met de rest van de groenten.
Maak de selder schoon en snijd hem in stukken. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de rode paprika en snijd hem in stukken. Laat mee stoven in de soepketel.
Kneus het citroengras en leg de stengels bij de rest van de groenten.
Schil de wortelen (met een dunschiller) en snijd ze grof. Doe ze in de soepketel.
Doe een scheut vissaus bij de groenten.
Giet de warme bouillon of het water bij de groenten. Leg er de limoenblaadjes bij en laat de groenten 30 tot 40 minuten garen onder deksel.
De salade
Schil de wortelen voor de salade en rasp ze.
Besprenkel de geraspte wortelen met sesamolie, sojasaus en rijstazijn. Meng alles goed door elkaar en laat even marineren.
Snipper de lente-uien, de munt en de koriander fijn. Meng ze met de wortelen. Breng de salade op smaak met een snuifje zout.
Afwerken en serveren
Snijd de bagel doormidden en rooster in de broodrooster.
Meng de mayonaise met de wasabi.
Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de soep. Mix de soep en zeef ze eventueel. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Doe wat wasabimayonaise en wortelsalade op de bagels. Leg er stukjes gerookte kip op en bedek met de bovenste helft. Serveer de bagel met een kom soep.