Worstenbroodje met kip, coleslaw en dressing met blauwe kaas

Met deze zelfgemaakte worstenbroodjes met kippengehakt, pittige stukjes jalapeño en knapperige bicky-uitjes, is een snelle en simpele maar o zo lekkere snack niet ver weg meer. Maak hierbij nog een frisse coleslaw met een dressing met gorgonzola en je hebt de ideale snack voor wanneer je een rustig avondje voor de buis wil doorbrengen.

Ingrediënten

  • 400 g kippengehakt
  • een scheut hot sauce
  • 2 eierdooier
  • 40 g panko
  • 50 g Bicky-uitjes
  • 1 koffielepel jalapeñopeper
  • een scheut melk
  • 1 bladerdeeg
  • een kwartje spitskool
  • 1 appel
  • 2 wortelen
  • 1 sjalot
  • enkele takjes krulpeterselie
  • een beetje citroensap
  • 3 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel Gorgonzola
  • 4 eetlepel yoghurt
  • een halve citroen
  • scheutje appelazijn

Benodigdheden

  • Rasterroller (optioneel)

Partners

Bereiding

Worstenbroodje met kip

Doe het kippengehakt in een mengkom samen met wat hot sauce, fijngesneden jalapeño, een eigeel, bicky uitjes, panko of paneermeel en een snuif zout. Meng alles goed onder elkaar.

Roer een eigeel los met een scheut melk.

Snijd het grote rechthoekige bladerdeeg in vier even grote stukken en smeer die een eerste keer in met het eigeelmengsel. Rol worsten van het gehakt en leg ze in het midden en in de lengte op de stukken bladerdeeg. Zorg ervoor dat de worst niet tot tegen de rand van het deeg komt, het gehakt zet namelijk nog uit bij het bakken. Vouw beide uiteinden van het bladerdeeg toe en smeer er opnieuw wat eigeel over. Leg ze op een bakplaat en laat ze bakken voor 25 minuten in een oven van 180°.

 

Optioneel kan je voor het insmeren met eigeel nog een raster maken in het bladerdeeg met de rasterroller. Zo is het geen volledig gesloten worstenbroodje maar krijg je er bovenaan ‘latjes’ in zoals bij een taart. Maak de latjes in het midden en in de lengte van het bladerdeeg. Kom met de roller niet tot tegen de rand.

Coleslaw

Snijd de spitskool in slierten en doe ze in een kom. Daarbij komen nog de sjalot in ringen gesneden, een geraspte appel (geschild) en geraspte wortelen.

tip
Je kunt ook rode of witte kool gebruiken of de combinatie van beiden in plaats van spitskool. Raspen is de beste optie, dat behoudt veel smaak en maakt het slaatje lekker knapperig.

Meng de dressing onder de sla. Spoel wat peterselie, snijd ze fijn en meng ze mee onder de sla samen met wat zout, peper en een beetje citroensap.

Dressing met gorgonzola

Doe de mayonaise, gorgonzola en yoghurt in de cutter en mix fijn. Doe er vervolgens nog het sap van een halve citroen bij en een scheutje appelazijn. Kruid nog wat bij met peper en zout en mix tot een dressing. Proef voldoende tussendoor en pas de hoeveelheid van de ingrediënten aan naar eigen smaak (iets meer kaas voor de liefhebbers van gorgonzola bijvoorbeeld), hetzelfde geldt voor de kruiding.

Doe de dressing over de koolsla en meng goed onder elkaar.

Worstenbroodje met kip, coleslaw en dressing met blauwe kaas