
Braadworsten van perfecte kwaliteit, savooikool met kaassaus en gekookte aardappelen: Jeroen kookt lekkere winterse dagelijkse kost.
Savooi of groene kool is een van de oudste koolsoorten en komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse zee. De groente bevat veel vitamine C, calcium, fosfor en kalium. Deze kool bewaart minder lang dan haar witte of rode collega’s omdat de bladeren losser zijn en geen waslaag hebben waardoor ze sneller uitdroogt.
Ingrediënten
- 4 boerenworst
- 1 savooikool
- 800 g aardappel
- 250 g gruyère
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 30 g boter
- 2 eetlepel bloem
- 5 dl melk
- snuifje bicarbonaat
- zout
- peper
- nootmuskaat
Benodigdheden
Bereiding
De worst met savooikool
Haal de worsten uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Verwijder de buitenste bladeren en de onderkant van de savooikool. Snijd ze eerst in vier en snipper ze fijn.
Kook de kool gaar in water met een snuifje bicarbonaat met een deksel op de kookpot.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze gaar in water met een snuifje zout met het deksel schuin op de kookpot.
Smelt een klontje boter in een pan en bak de worsten op een laag vuur.
Giet de kool en de aardappelen af als ze gaar zijn. Laat de kool goed uitlekken.
Smelt 30 g boter in een kookpot en roer er de bloem door. Laat even drogen en giet er een scheut melk bij. Roer tot de saus indikt en voeg de rest van de melk toe.
Doe de gemalen kaas en de mosterd bij de saus.
Meng de kool met kaassaus en breng op smaak met peper, zout en een flinke snuif nootmuskaat.
Serveer de worsten met gekookte aardappelen, kool in kaassaus en een lepel graanmosterd.