Wok met varkensreepjes en noedels

Om dit smakelijke wokgerecht klaar te maken loont het de moeite om even langs de Aziatische winkel te lopen of het rek met Oosterse producten in de supermarkt af te speuren. Met een stukje smakelijk varkensvlees, veel groenten en een Oosterse saus ‘maison’ wok je in geen tijd een heerlijk noedelgerecht bij mekaar. Werk elke portie af met verse kruiden en lenteui en tast toe met mes en vork òf met eetstokjes.

Ingrediënten

  • 250 g eiernoedels
  • 1 paksoi
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 150 g shiitake-paddenstoel
  • 1 ui
  • 40 g gember
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepel blackbeansauce
  • 3 eetlepel ketchup
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel zoete chilisaus
  • 2 eetlepel esdoornsiroop
  • 0.5 eetlepel sesamolie
  • 1 scheutje chilisaus
  • 0.5 limoen
  • 500 g varkensvlees
  • 200 g sojascheut
  • 1 scheutje arachideolie
  • 2 lente-uitje
  • koriander
  • munt

Benodigdheden

  • een wok
  • een dunschiller
  • een fijne rasp
  • een vel keukenpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Doe de eiernoedels in een schaal. Breng enkele liters water aan de kook en giet het over de noedels. Ze garen meteen in het hete water.
Pluk de lange bladeren van de paksoi en spoel ze schoon. Snij de bleke stelen in hapklare stukken. Het bladgroen kan je in grotere stukken snijden.
Schil de gele en de rode paprika’s met een dunschiller. Snij ze middendoor en verwijder de stelen, de zaadlijsten en bleke vliesjes binnenin.
Snij het vruchtvlees van elke halve paprika in dikke repen, en snij die daarna in twee gelijke stukken.
Snij het taaie steelstukje van de shiitake-paddenstoelen. Snij de paddenstoelen vervolgens in hapklare stukken.
Pel de ui en snij de bol middendoor. Snij de helften vervolgens in grove stukken. Hou alle versneden groenten even opzij.

De Oosterse saus

Schil het stukje gemberknol en rasp het fijn.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Gebruik het brede lemmet van je koksmes of doe een beroep op de klassieke lookpers. Doe de lookpulp en de geraspte gember in een mengschaaltje.
Giet er de zwarte bonensaus (‘black bean sauce’), de ketchup, de sojasaus, de zoete chilisaus (‘sweet chili’) en de zoete esdoornsiroop (of honing) bij en voeg ook een voorzichtig beetje sesamolie en snikhete chilisaus toe.
Pers er ten slotte wat vers limoensap in de saus. Roer alle ingrediënten samen en proef of de smaken in balans zijn.

Het vlees voorbereiden en wokken

Snij het stuk vlees in brede reepjes van ongeveer een centimeter breed. De reepjes mogen zo’n 5 tot 6 centimeter lang zijn. (Laat gerust een stukje smaakvol vet aan het vlees zitten.)
Zet de wok op een stevig vuur en laat ze enkele minuten verhitten. Schenk er een scheut neutraal smakende arachideolie in.
Doe de reepjes varkensvlees in de hete olie en laat ze in enkele minuten lichtjes kleuren. Roer af en toe met een houten lepel. Schep het vlees nadien uit de roerbakpan en laat het uitlekken op een vel keukenpapier. (Spoel nadien je werkplank schoon.)Opmerking: Bereid het wokgerecht in meerdere bakbeurten. Wanneer je te veel ingrediënten in de pan doet, zal je geen perfect gewokt resultaat krijgen.
Schenk eventueel nog een beetje extra olie in de wok. Rasp er wat verse gember in en voeg een deel van de stukken shiitake toe. (Voeg indien nodig wat extra arachideolie toe, want de paddenstoelen slorpen de olie op als een spons.)
Kort daarna zijn wat reepjes paprika aan de beurt.
Na een minuut gaan wat sojascheuten erin en even later stukken paksoi, samen met een hoeveelheid van de uitgelekte gare eiernoedels.
Voeg ten slotte een portie vlees toe, meng alles en schep er enkele lepeltjes van de Oosterse saus bij.
Spoel enkele lenteuitjes schoon, verwijder het wortelstukje en snij de uitjes in brede ringen.
Spoel blaadjes koriander en munt.
Scheur de blaadjes van de groene kruiden. Strooi wat lenteui, koriander en munt over elke portie gewokte varkensreepjes met groenten.
Wok met varkensreepjes en noedels