Wok met varkensblokjes 'zoetzuur'

Wokken gaat snel. Bovendien tover je met die diepe pan en een klein beetje inspiratie een bijzonder smakelijk gerecht tevoorschijn. Jeroen houdt meestal niet van ananas bij het eten, maar in dit recept kan hij de stukjes verse ananas wel appreciëren. Zoet en zuur komen liefdevol samen en je serveert dit gerecht het best met een portie gekookte rijst.

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaasje
  • 0.5 ananas
  • 200 g sluimererwten
  • 1 paprika
  • 2 lente-uitje
  • 100 g cashewnoten
  • 40 g gember
  • 1 teentje look
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepel honing
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • sojasaus
  • sesamolie
  • arachideolie
  • koriander

Benodigdheden

  • een wok
  • een vijzel
  • een rasp
  • gekookte rijst

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Wok met varkensblokjes 'zoetzuur'

Snij het varkenshaasje in hapklare stukken. Verwijder de vliesjes die mogelijk nog aan het stukje vlees zitten.

Verhit de wok op een stevig vuur en doe er een scheutje neutraal smakende olie in. (bv. arachideolie of maïsolie)

Doe het vlees in de hete wok en kruid ze meteen met wat peper en zout. Bak de stukjes varkenshaas goudbruin zonder al te vaak in de wok te roeren. Spoel intussen je snijplank schoon.

Schep het vlees uit de pan na zo’n 5 minuten bakken. Zet de wok ook even weg van het vuur.

Snij de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Gebruik een dunschiller om de stukken paprika te schillen. Snij de groente vervolgens in reepjes van zo’n halve centimeter breed.

Spoel de sluimererwten en snij ze in grove stukken.

Snij de chilipeper overlangs in twee en verwijder de gevaarlijk-pittige zaadjes. Gebruik een scherp mes om de halve pepertjes in flinterdunne reepjes te snijden.

Verwijder het wortelstukje en het donkerste loof van de lente-uitjes. Snij de dikke sprieten diagonaal in fijne ringen.

Verzamel de stukjes paprika, chilipeper, sluimererwt en lente-ui in een schaaltje en zet dit even opzij.

Schil de verse ananas. Een broodmes is hiervoor zeer geschikt.

kookvraag Ananas schillen

Verdeel de vrucht in kwarten en snij het taaie hart weg. Snij de sappige stukken ananas in dobbelstenen. De stukken ananas die je niet nodig hebt om te wokken, kan je bewaren als tussendoortje of als gezond dessert.

Verhit een pan op een stevig vuur en rooster de cashewnoten. Schud de pan regelmatig op zodat de noten niet verbranden. Na zo’n 5 minuten is de klus geklaard.

Doe de geroosterde noten in de vijzel en stamp ze even.

Pel de look en plet de teen tot pulp.

Plaats de wok opnieuw op een stevig vuur. Schenk er nog een scheutje olie in.

Bak de reepjes paprika, de stukjes lente-ui, de sluimerwten en de pittige snippers chilipeper in de hete olie. Voeg na een paar minuten de verse ananas en de lookpulp toe.

Doe de stukjes gebakken varkenshaas opnieuw in de wok en meng ze met de groenten en de ananas.

Schil het stukje gember en rasp het rechtstreeks in de sissende wok. Voeg ook de gestampte cashewnoten toe.

Roer in de wok en schenk er de sojasaus, de balsamico en de honing bij. Voeg ook een zuinige scheut sesamolie toe voor een geroosterde smaak. Proef tussendoor even, zodat je een mooie balans van smaken krijgt.

Laat het hele gerecht nog kort bakken en serveer het recht uit de wok bij een portie gekookte rijst.

Pluk wat koriander en scheur de blaadjes van het kruid over elk bord.

Wok met varkensblokjes 'zoetzuur'