Wok met rundvlees, teriyaki en sesam

Jeroen haalt z’n diepe Oosterse bakpan nog een keertje uit de kast voor een heerlijke wokmaaltijd. Deze keer haalt hij zijn inspiratie bij de Japanse keuken. Teriyaki is een eenvoudige saus die ideaal is om rundvlees in te marineren. De combinatie van zoet, zuur en zout maakt het tot een populaire smaakmaker. Er verdwijnen ook heel wat gezonde groenten in de wok, en daardoor zet je in een wip een gevarieerde lunch of diner op de tafel.

Je kan deze wokschotel serveren met witte rijst of een portie Chinese noedels.

Ingrediënten

  • 400 g rundsvlees
  • 0.5 paksoi
  • 4 babymaïskolfje
  • 1 stuk gember
  • 100 g sojascheut
  • 12 shiitake-paddenstoel
  • 0.5 chilipeper
  • 3 eetlepel arachideolie
  • 4 eetlepel rijstwijn
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 teentje look

Benodigdheden

  • een wok

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Wok met rundvlees, teriyaki en sesam

Bereid eerst de marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de lookpulp toe en meng alles goed.

Snij het rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd gebruiken, een deelstuk van het rund.

Leg de plakjes rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.

Snij de bladeren van de paksoi los en was ze in veel water.

Laat de kool uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove stukken.

Maak (indien nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in kwartjes.

Snij de kolfjes babymais in reepjes.

Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.

Schil het stukje gember en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)

Verhit de wok op een hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand tegen hoge temperaturen.)

Haal de plakjes rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete wok. Let op: als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je het in de wok doet.

Laat het vlees al roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).

Voeg vervolgens ook de stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.

Verhit de groenten in de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet beetgaar blijven.

Schenk ten slotte een deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht een pikante toets.

Roer alles een laatste keer om en serveer meteen.

tip serveer dit wokgerecht met rijst of Chinese noedels.
Wok met rundvlees, teriyaki en sesam