Witte chocoladetruffels met limoen en kokos

België is hét land van de chocolatiers, maar dat mag niemand tegenhouden om zelf aan de slag te gaan. Zo ontdek je dat een lekkere chocoladetruffel maken helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Jeroen waagt zich aan witte truffels met wat frisse limoen en een vleug exotische kokos. Bovendien is zo’n doosje of zakje met home made chocoladeplezier een perfect geschenk voor je favoriete zoetebekken.

Ingrediënten

  • 300 g chocolade
  • 1 dl room
  • 40 g boter
  • 1 limoen
  • 1 limoenblaadje
  • 150 g chocolade
  • 100 g kokospoeder
  • scheutje arachideolie

Benodigdheden

  • een maatbeker
  • een fijne rasp
  • een staafmixer
  • een vel vershoudfolie
  • evt. een hakmolen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De chocoladetruffels

Meet de room af in een maatbeker en verwarm de vloeistof op een matig vuur.
Rasp tusendoor de dunne groene zeste van limoen in de room en voeg het limoenblad toe. (De witte onderschil smaakt bitter.)
Breek of hak de witte chocolade in stukjes. Doe ze in een mengkom.
Laat de room tot aan het kookpunt komen en vis het limoenblad eruit.
Schenk de hete room over de brokjes witte chocolade en blijf roeren tot ze volledig is opgelost. (Dit kan even duren. Blijf onverminderd roeren met een spatel tot je een glad mengsel overhoudt.)
Spatel het (deels afgekoelde) chocolademengsel in een hoge beker.
Snij het stuk boter in blokjes.
Zet de staafmixer in de vloeibare chocolade en mix, terwijl je het toestel op en neer beweegt. Voeg de blokjes boter één voor één toe en mix tot ze verwerkt zijn in de chocolade.
Spatel het bleke truffelmengsel opnieuw in de mengkom. Bedek de chocolade met een vel vershoudfolie. (Druk de folie tot tegen het chocolademengsel aan.)
Zet de pot in de koelkast (of evt. in de diepvriezer) en laat het chocolademengsel minstens een uur opstijven.
Verwarm water op een matig vuur en laat een tweede pot in het water dobberen. Breek de hoeveelheid witte chocolade (om de truffels af te werken) en smelt ze daarin ‘au bain-marie’. Roer er ook een klein scheutje olie doorheen. (Gebruik een olie met neutrale smaak: bv. arachide- of druivenpitolie.)
Verzamel de geraspte kokosnoot. Brede schilfers maal je best fijner in een hakmolen.
Strooi de kokos in een schaal. Zet de gesmolten chocolade en de gekoelde truffelvulling erbij.
Spoel je handen en maak de truffels. Schep met een koffielepel een portie koude vulling (ong. 10 g) en rol er een balletje van.
Leg het balletje op een vork en dompel het (kort) onder in de gesmolten chocolade. Tik met de vork tegen de rand van de pot, zodat overtollige chocolade weglekt.
Drop de witte truffel in de fijne kokos en voorzie elke praline van een laagje exotiek. Herhaal dit voor elke truffel.
Laat de witte truffels rustig opstijven in de koelkast. Geef ze minstens een uur de tijd.
Serveer het chocolade snoepgoed nadien voor je gezelschap of geef een portie truffels cadeau.
Witte chocoladetruffels met limoen en kokos