Witte chocolademoussetaart met mangocompote

Tijd voor taart, maar dan eentje waar je niet eens een oven voor nodig hebt. Als je op dieet bent, eet je best maar een bescheiden stukje. Al zit de kans erin dat er niet genoeg karakter op de wereld is om dat voornemen waar te maken.

Ingrediënten

  • 200 g petit-beurrekoekje
  • 75 g boter
  • 325 g slagroom
  • 165 g chocolade
  • 85 g suiker
  • 60 g eierdooier
  • 45 g water
  • 10 g gelatine
  • likeur 'crème de bananes'
  • 2 mango
  • 100 g suiker
  • water

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met klopper
  • een blender
  • een springvorm (diameter ong. 20 cm)
  • een vel bakpapier

Partners

Bereiding

De taartbodem

Smelt de boter op een zacht vuur en doe de petit beurrekoekjes in de beker van je blender. Maal de koekjes fijn en schenk er nadien de gesmolten boter bij. Mix alles opnieuw tot de koekjes de boter opgeslorpt hebben. Het resultaat is en zanderig mengsel.
Snij een rondje uit het bakpapier, ter grootte van de bodem van de springvorm.
Leg het ronde vel bakpapier op de bodem van de vorm en stort er het koekjesmengsel in. Verdeel het evenredig over de bodem en druk het mengsel aan.
Zet de springvorm in de koelkast en laat de taartbodem opstijven.

De mousse

Meng de suiker en het water en breng dit rustig aan de kook.
Week de gelatineblaadjes in een beker koud water.
Breek de witte chocolade in stukjes en smelt ze op een zacht vuur ‘au bain-marie’. Plaats daarvoor een kleine pot met de chocolade in een grotere pot met (warm) water.
Weeg de juiste hoeveelheid eigeel en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine.
Zet de klopper van de keukenmachine aan en kluts de eierdooiers.
Schenk er na een minuut het warme suikerwater bij. Laat de machine enkele minuten op volle toeren draaien tot het mengsel schuimig wordt, afkoelt en een bleke kleur krijgt.
Klop intussen de room half op (vergelijkbaar met de dikte van vloeibare yoghurt).
Spatel even door de gesmolten chocolade en giet ze bij de opgeklopte eigelen. Laat de klopper op matige snelheid draaien.
Schenk tussendoor een scheutje bananenlikeur bij het mengsel. (naar persoonlijke smaak).
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in een pannetje met een scheut heet water. Schenk de opgeloste gelatine bij het ivoorwitte mengsel voor de mousse.
Spatel tenslotte de half opgeklopte room onder het chocolademengsel.
Neem de springvorm erbij en controleer of de taartbodem voldoende is afgekoeld.
Schenk het moussemengsel in de springvorm. Strijk het oppervlak egaal met een spatel. Laat de taart opstijven in de koelkast. Reken hiervoor zo’n twee uur.

De mangocompote

Schil de rijpe mango’s met een dunschiller. Zo heb je minimaal verlies van sappig vruchtvlees.
Snij zo dicht mogelijk langs de grote pit en laat geen vruchtvlees verloren gaan.
Snij de stukken mango fijn en doe de blokjes fruit in een potje, samen met wat suiker en een scheutje water. Breng het fruit aan de kook op een zacht vuur.
Na ongeveer 20 minuten pruttelen heb je mangocompote. Giet de moes met stukjes in een schaaltje en laat de compote afkoelen.

De afwerking

Doe warm water in een potje en hou een scherp mesje of een kleine spatel bij de hand.
Snij langsheen de randen van de taart met het warm mes of spateltje. Klik pas nadien de springvorm los.
Snij de taart in punten met behulp van een groot warm mes. Geef het mes tussen elke snijbeweging een warm bad.
Serveer de witte chocolademoussetaart met een schepje koude mangocompote erbij.
Witte chocolademoussetaart met mangocompote