Het belangrijkste ingrediënt voor soep? Tijd! Deze witte soep zit boordevol lekkers en werk je af met een gremolata van walnoten.

Ingrediënten

  • 400 g witte bonen
  • 3 liter groentebouillon
  • 4 stengels selder
  • 2 stengels prei
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 3 tenen knoflook
  • 8 stronken witloof
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 enkele takjes platte peterselie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 2 citroen
  • 100 g walnoten
  • 1 eetlepel mascarpone
  • 3 pijl witloof
  • 0 een scheutje sherry

Benodigdheden

  • een zeef
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

Ga je aan de slag met droge witte bonen? Laat ze eerst een nacht weken in koud water.

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Snijd het groen van de prei. Voor dit recept werken we enkel met het witte deel. Was de prei en de stengels selder.

Smelt een klontje boter in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Snijd ook de prei en selder in grove stukken. Stoof alle groenten in de boter. Roer regelmatig, zodat de groenten niet kleuren.

Kneus en pel de knoflook. Gooi de teentjes mee in de soepketel.

Snijd de stronken witloof in stukjes en doe ze bij de rest van de groenten.

Giet er de warme g­­roentebouillon bij. Staan de groenten nog niet voldoende onder, voeg dan nog wat water toe (en eventueel een bouillonblokje voor de smaak).

Giet de geweekte witte bonen door een zeef en doe ze bij de gestoofde soepgroenten.

Verzamel een flinke portie kruiden om er een bouquet garni van te maken. Bind de laurier, de tijm, en de peterselie stevig vast. Gebruik voldoende touw, zodat de kruiden enkel smaak afgeven, en geen taaie blaadjes verliezen. Leg de kruidentuil in de soepketel.

Kruid met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur pruttelen op een zacht vuur.

De gremolata

Spoel de platte peterselie en hak hem fijn.

Kneus en pel de knoflook. Rasp de teen bij de peterselie.

Rasp ook de schil van de citroenen en doe de zeste bij de peterselie.

Hak de walnoten fijn. Meng alles goed onder elkaar.

Afwerken en serveren

Vis het bouquet garni uit de soep. Mix de soep glad met de staafmixer.

Mix de mascarpone door de soep.

Snijd de extra witloofpijltjes zeer fijn in julienne. Leg de snippers onderaan een grote soepterrine.

Besprenkel met een scheutje sherry.

Schep de soep met een grote pollepel in de soepterrine. Werk af met de walnotengremolata.