Witte bonensoep met room, Parmezaanse kaas en salami

Witte bonen zijn voedzaam en bovendien kan je er een heerlijke pot soep van maken. Laat de peulvruchten vooraf een nachtje weken in water en gebruik zeker wat bonenkruid in de bereiding. Een scheut room zorgt voor een gladde fluweelzachte soep en wat kaas en flinterdunne salami bezorgen de bleke soep een smakelijke extra. Soep waar Jeroen in elk geval een serieuze boon voor heeft…

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 400 g bonen
  • 2 ui
  • 2 teentje look
  • 0.5 knolselder
  • 1 stengel prei
  • rozemarijn
  • bonenkruid
  • laurier
  • tijm
  • 2 dl room
  • klontje boter
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 100 g salami
  • tijm
  • bonenkruid
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een grote zeef (niet té fijn)
  • een kaasrasp een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Week de bonen een nacht in koud water.

Bereid een keteltje kippenbouillon, of ontdooi een stevige portie.

De soep

Smelt een klontje boter in een soepketel of gebruik wat olijfolie.

Pel de uien en snij ze grof. Stoof ze in de hete boter.

Snij het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs in twee en spoel alle restjes aarde of zand vantussen de bladeren. Verdeel de groente in grove stukjes en gooi ze bij de uien.

Kneus de tenen look, verwijder de pel en laat ze meestoven.

Schil het stuk knolselder. Dat gaat extra makkelijk als je daarvoor een gekarteld (brood)mes gebruikt.

Snij de knolselder in dikke schijven en vervolgens in dobbelstenen.

Stoof de stukjes knolselder in de pot met ui en prei. Roer regelmatig, zodat de groenten niet kleuren.

Giet de geweekte witte bonen door een zeef en doe ze bij de gestoofde soepgroenten.

Verzamel een flinke portie kruiden om er een kruidentuil van te maken. Bind de laurier, de tijm, de rozemarijn en het bonenkruid stevig vast. Gebruik voldoende touw, zodat de kruiden enkel smaak afgeven, en geen taaie blaadjes verliezen.

Doe het bouquet garni bij de stovende groenten en schenk er de kippenbouillon bij.

Plaats het deksel op de pot en laat de soep een uurtje pruttelen op een zacht vuur. Controleer of de witte bonen gaar gekookt zijn.

Vis de kruidentuil uit de soepketel en laat de staafmixer op volle toeren draaien. Mix de soep glad.

Giet ze door en zeef zodat enkel een fluwelige soep overblijft. Gebruik een pollepel om de soep doorheen de zeef te wrijven. De droge pulp van de bonenvliesjes en de groenten gooi je weg.

Schenk de room in de soep en verwarm ze op een zacht vuur.

Proef en kruid de soep naar smaak met peper van de molen en wat zout.

De afwerking

Hou de garnituren voor de soep in de aanslag: rasp wat Parmezaanse kaas, neem de flinterdunne sneetjes salami of droge worst erbij en rits de blaadjes van het takje tijm en het bonenkruid. Met een scherp mes hak je de blaadjes van de kruiden fijn.
Vul de borden met romige bonensoep en druppel er een beetje fijne olijfolie in.
Werk het gerecht af met schijfjes salami, Parmezaanse kaas en snippers kruiden.
Witte bonensoep met room, Parmezaanse kaas en salami