Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een eindje keukentouw een staafmixer

Bereiding

Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Bereid een keteltje met verse kippen- of groentebouillon. De bouillon is de basis voor deze soep.

Pel de uien en snipper ze grof.

Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.

Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.

Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.

Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.

Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.

Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.

Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.

Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.

Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.

Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.

Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.

Afwerking

Snipper de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Snij rondom het taaie hart van de stronkjes witloof heen, want dat deel van het witloof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.

Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.

Schenk een scheutje sherry in de soep voor extra aroma. Doe voorzichtig en proef de soep zodat je een resultaat krijgt naar eigen smaak.

Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

4 personen

50 minuten (excl. bereiding bouillon)

Benodigdheden:

een eindje keukentouw een staafmixer

Ingrediënten

Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Vaak gaan we een beetje te conservatief om met ons wereldberoemde witloof. Deze groente is heel geschikt om eens verrassend mee uit de hoek te komen. Neem nu deze soep, waarin Jeroen onze Belgische trots combineert met een vleugje oosterse smaak. Doe er nog een scheutje sherry bij en wat gerookte zalm, en dan krijg je een pittig soepje dat tegelijk vertrouwd én exotisch smaakt.

Bereiding

Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Bereid een keteltje met verse kippen- of groentebouillon. De bouillon is de basis voor deze soep.

Pel de uien en snipper ze grof.

Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.

Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.

Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.

Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.

Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.

Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.

Kooktechniek

Bouquet garni

Een bouquet garni is een kruidentuiltje. 

Met keukentouw bind je een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen, zodat je de kruiden achteraf makkelijk uit je bereiding kan halen.

Heb je geen kruidentuin en bewaar je je verse kruiden in de koelkast? Wikkel ze dan in keukenpapier en maak dat een klein beetje nat. Zo blijven ze veel langer vers.

Bekijk de video

Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.

Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.

Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.

Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.

Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.

Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.

Afwerking

Snipper de stronkjes vers witloof die je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Snij rondom het taaie hart van de stronkjes witloof heen, want dat deel van het witloof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.

Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.

Schenk een scheutje sherry in de soep voor extra aroma. Doe voorzichtig en proef de soep zodat je een resultaat krijgt naar eigen smaak.

Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers witloof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

Dagelijkse Kost een.be