
Witloof wordt ook wel ‘het witte goud’ of ‘onze Brabantse trots’ genoemd. Het werd ‘uitgevonden’ door Belgische telers in een kelder in Schaarbeek en heeft intussen de hele wereld veroverd. Geheel terecht, want je kunt er alle kanten mee uit. In deze maaltijdsalade combineert Jeroen witloof met twee familieleden: roodlof en radicchio. Sinaasappel, granaatappel en een dressing van blauwe kaas maken het af.
Ingrediënten
- 200 g blauwe kaas
- 1 dl water
- 2 koffielepel mosterd
- 2 eetlepel frambozenazijn
- 5 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepel walnotenolie
- 1 eetlepel zure room
- peper
- zout
- 2 stronk witloof
- 2 stronk roodlof
- 1 radicchio
- 1 granaatappel
- 2 sinaasappel
- 2 bussel waterkers
- 5 sneetje brood
- 50 g walnoten
- 50 g pijnboompit
- klontje boter
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- garde keukenpapier
Bereiding
De dressing
De salade
Breek de steeltjes van de waterkers en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Tik met een houten lepel (of de stamper van een vijzel) op de buitenkant van de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.
Schil de sinaasappels volgens de ‘à vif’ snijtechniek. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd dan de oranje schil en de buitenste vliezen weg met een scherp mes. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en doe sap en partjes bij de granaatappelpitten.
Verdeel de radicchio in stukken en spoel. Laat uitlekken in een vergiet.
Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van het witloof en het roodlof en snijd ze overlangs in twee. Trek de blaadjes los.
Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd het brood in blokjes. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
Doe de waterkers in een grote kom. Leg er de radicchio en de blaadjes witlof en roodlof bij. Schep de granaatappelpitten en de sinaasappelpartjes bij de salade. Strooi er de noten en de croutons over. Verkruimel een blokje blauwe kaas over de salade en werk af met de dressing.