Witloofsalade met blauwe kaas

Witloof wordt ook wel ‘het witte goud’ of ‘onze Brabantse trots’ genoemd. Het werd ‘uitgevonden’ door Belgische telers in een kelder in Schaarbeek en heeft intussen de hele wereld veroverd. Geheel terecht, want je kunt er alle kanten mee uit. In deze maaltijdsalade combineert Jeroen witloof met twee familieleden: roodlof en radicchio. Sinaasappel, granaatappel en een dressing van blauwe kaas maken het af.

Ingrediënten

  • 200 g blauwe kaas
  • 1 dl water
  • 2 koffielepel mosterd
  • 2 eetlepel frambozenazijn
  • 5 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel walnotenolie
  • 1 eetlepel zure room
  • peper
  • zout
  • 2 stronk witloof
  • 2 stronk roodlof
  • 1 radicchio
  • 1 granaatappel
  • 2 sinaasappel
  • 2 bussel waterkers
  • 5 sneetje brood
  • 50 g walnoten
  • 50 g pijnboompit
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • garde keukenpapier

Partners

Bereiding

De dressing

Snijd de korst van de kaas. Houd een stukje kaas apart voor de afwerking. Snijd de rest in stukken en giet er kokend water over zodat de kaas smelt. Plet met een vork tot de kaas volledig opgelost is. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

De salade

Breek de steeltjes van de waterkers en spoel ze in ruim water. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Snijd de granaatappel doormidden en haal er de pitjes uit. Tik met een houten lepel (of de stamper van een vijzel) op de buitenkant van de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.

Schil de sinaasappels volgens de ‘à vif’ snijtechniek. Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en snijd dan de oranje schil en de buitenste vliezen weg met een scherp mes. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en doe sap en partjes bij de granaatappelpitten.

Verdeel de radicchio in stukken en spoel. Laat uitlekken in een vergiet.

Verwijder eventueel de minder mooie buitenste bladeren van het witloof en het roodlof en snijd ze overlangs in twee. Trek de blaadjes los.

Rooster de walnoten en de pijnboompitten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snijd het brood in blokjes. Smelt een klont boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

tip
Jeroen gebruikt het liefst roggebrood dat een beetje zuur smaakt.

Doe de waterkers in een grote kom. Leg er de radicchio en de blaadjes witlof en roodlof bij. Schep de granaatappelpitten en de sinaasappelpartjes bij de salade. Strooi er de noten en de croutons over. Verkruimel een blokje blauwe kaas over de salade en werk af met de dressing.

Witloofsalade met blauwe kaas