Witloof-knolseldersoep, gerookte paling en een slaatje met knolselder en witloof

Soep met een boterham is de ideale lunch, moet Jeroen gedacht hebben. Hij bereidt niet enkel een smakelijke winterse soep op basis van witloof en knolselder, maar maakt er een volwaardige lunch van met geroosterd brood en een slaatje eveneens op basis van knolselder en witloof. Win-win, want je hoeft geen extra ingrediënten aan te kopen.

Ingrediënten

  • 4 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 knolselder
  • 1 aardappel
  • 12 stronkjes witloof
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 liter groentebouillon
  • een flinke scheut azijn
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel zilveruitjes
  • 1 eetlepel augurk
  • 1 eetlepel kappertjes
  • enkele takjes peterselie
  • scheutje sherry
  • een snuif selderijzout
  • 1 stokbrood
  • 200 g gerookte paling

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de uien en snijd ze grof, laat een klontje boter smelten in een grote pot en stoof de uien aan, voeg er ook de grofgesneden look bij.

Snijd de helft van de knolselder in grote stukken en voeg ze toe, alsook de aardappel.

Verwijder de bittere kern van het witloof, snijd het meeste witloof grof en voeg toe aan de knolselder en de aardappel. Houd ongeveer 4 stronkjes apart om te gebruiken als garnituur in de soep en voor het slaatje.

Voeg tijm en laurier toe en bevochtig met de groentebouillon. Kruid met peper en zout en breng de soep aan de kook.

Breng wat gezouten water aan de kook. Snijd de rest van de knolselder in plakjes en vervolgens in repen. Kook de reepjes knolselder kort af in het gezouten water en spoel ze onmiddellijk onder koud water. Er mag nog beet zijn aan de knolselder.

Snijd twee stronkjes witloof in repen en doe ze in en kom met de repen knolselder. Voeg de azijn en de mayonaise eraan toe.

Ga met een mes door de uitjes, de zure augurken en de kappertjes en voeg ze toe aan het slaatje. Breng de salade op smaak met peper, zout en fijngesneden peterselie.

Zet een mixer in de soep en mix ze glad. Breng de soep op smaak met peper en selderijzout en een scheutje sherry aan toe en mix nog eens.

Snijd schuine repen van het stokbrood en leg ze op een ovenplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en rooster het brood onder de grill.

Snijd de laatste 2 stronkjes witloof fijn om te gebruiken als garnituur in de soep.

Serveer het slaatje van witloof en knolselder met de gerookte paling, de krokante toasten en de soep.

Witloof-knolseldersoep, gerookte paling en een slaatje met knolselder en witloof