Winterse salade met spek en rodekool

Kook een flinke stuk gezouten spek botermals en tegelijk houd je een ketel vol met bouillon over om soep van te maken. Het malse vlees komt terecht in een winterse salade op basis van rodekool.

Ingrediënten

  • 1 kg gezouten spek
  • 3 liter water
  • 4 prei
  • 6 groene selder
  • 4 wortel
  • 0.5 look
  • 1 bussel peterselie
  • 2 takje rozemarijn
  • 4 blaadje laurier
  • 4 takje tijm
  • 15 bolletje zwarte peper
  • 2 kruidnagel
  • 0.5 rode kool
  • 1 rode ui
  • 125 g gedroogde abrikoos
  • 75 g walnoten
  • 1 bussel peterselie
  • 1 bussel waterkers
  • 1 boter
  • 4 cl sherryazijn
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 3 cl esdoornsiroop
  • 2 dl olijfolie
  • 2 cl walnotenolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een (grove) groenterasp
  • een zeef

Partners

Bereiding

De bouillon met spek

Bereid een ketel verse groentebouillon en laat een groot stuk gezouten spek meepruttelen, tot het vlees botermals is. Reken een kooktijd van minimum 2 uur. De ingrediënten en de beidingswijze voor de bouillon vind je hier.

Schep het stuk vlees nadien uit de bouillon en laat het afkoelen.

Bewaar de gezeefde bouillon om later een heerlijke soep te bereiden. Je kan de soepbasis invriezen in porties.

De salade met vinaigrette

Begin met de (zurige) vinaigrette die de rodekool wat koude garing zal geven. Neem een mengschaal en doe er de graanmosterd, de esdoornsiroop en de sherryazijn in. Meng met de garde en schenk er de olijfolie in een straaltje bij. Eindig met een scheut walnotenolie. Blijf roeren tot je een gebonden vinaigrette krijgt.
Proef en kruid de vinaigrette (die bewust een zure toets heeft) met peper van de molen en wat zout.
Spoel de rodekool, verwijder eventueel de buitenste bladeren. Rasp het deel dat je nodig hebt met een grove groenterasp.
Lepel een beetje vinaigrette over de stukjes kool en roer. Laat de groente alvast marineren. Voeg eventueel een extra scheut azijn toe, zodat de kool voldoende fris proeft en wat koude garing krijgt.
Snipper de gepelde rode ui in hele kleine stukjes. Roer ze door de kool.
Hak de droge abrikozen en de walnoten in grove stukken.
Spoel de platte peterselie en snij het kruid grof. Roer de stukjes abrikoos, noot en peterselie door de rodekool en schep de salade in een ruime serveerschaal.
TIP: Voor de fans van karaktervolle kaas: Voeg brokjes blauwschimmelkaas toe.
Snij het zwoerd en het vet van het stuk spek. Pluk het magere vlees in draadjes.
Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Gooi de pluksels spekvlees in de pan en bak ze tot ze zacht-krokant zijn.
Lepel tijdens een beetje van de vinaigrette met mosterd en esdoornsiroop over het gebakken vlees. Laat het nog nog enkele minuten knisperen in de pan. Kruid het spek met wat zout en peper.
Spoel tussendoor de waterkers schoon, pluk de taaiste takjes weg en leg de blaadjes bovenop de koolsalade.
Schep de gebakken pluksels spek in een zeefje en laat het overtollig bakvet wegdruppelen. Verdeel het vlees over de schaal met winterse salade.
Serveer de salade met een potje overgebleven vinaigrette erbij.
Winterse salade met spek en rodekool