Winterse salade met pompoen, linzen en feta

Vandaag kookt Jeroen hip vegetarisch. Linzen, geroosterde pompoen en gemarineerde feta. Gezond, maar vooral hartverwarmend lekker.

Ingrediënten

  • 200 g linzen
  • 1 chilipeper
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • grof zout
  • peper
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • olijfolie
  • 200 g fetakaas
  • een halve butternut
  • komijnpoeder
  • zout
  • gerookt paprikapoeder
  • Provençaalse kruiden
  • 1 teen knoflook
  • 100 g panko
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • zout
  • currypoeder
  • cayennepeper
  • 1 blaadje laurier
  • 1 bussel rucola
  • 1 bussel waterkers
  • 0.5 bussel peterselie
  • een halve rode ui
  • balsamicoazijn
  • olijfolie
  • peper
  • een handvol walnoten

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Week de linzen in water.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Snipper de chilipeper. Pel de sjalot en snijd grof. Kneus en pel de knoflook. Snijd hem in stukken.

Meng de sjalot, chili en knoflook met een snuif grof zout en wat peper. Leg er tijm en rozemarijn bij. Giet er een flinke scheut olijfolie over en meng alles door elkaar.

Snijd de fetakaas in blokjes. Laat de kaas marineren in de gekruide olie.

Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd hem in dikke repen.

Meng in een grote ovenschaal een flinke scheut olijfolie met komijnpoeder, peper, zout, gerookt paprikapoeder en Provençaalse kruiden. Leg er de plakken pompoen in en roer wat om. Zorg dat de stukken in één laag in de ovenschaal liggen.

De korst

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes.

Meng de knoflook met de panko. Rasp er de parmezaan bij en roer goed om.

Afwerken en serveren

Strooi het pankomengsel over de pompoen. Zet de ovenschaal 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Giet de linzen af en doe ze in een kookpot met een dubbele hoeveelheid water. Kruid met zout, currypoeder en cayennepeper. Leg er enkele takjes tijm en een blaadje laurier bij. Breng aan de kook en laat garen op een zacht vuur.

Spoel de rucola, de waterkers en de peterselie. Pluk de blaadjes van de peterselie. Pel en halveer de rode ui. Snijd hem in dunne halve maantjes.

Giet de linzen af en spoel ze onder koud water. Ze moeten nog wat lauw zijn. Haal er de laurier en de tijm uit. Meng de linzen met de rest van de salade.

Sprenkel wat balsamico en olijfolie over de salade. Kruid met peper en zout.

Leg de geroosterde pompoen op de sla. Werk af met de gemarineerde fetakaas. Breek er wat walnoten over.

Winterse salade met pompoen, linzen en feta