
Jeroen zet het jaar in met een frisse salade met een romige vinaigrette op basis van zure room. Gebakken dadels verpakt in een lapje gerookt spek en brokjes belegen kaas zorgen voor karakter en de goesting om de borden nog eens vol te scheppen.
Ingrediënten
- 2 wortel
- 0.5 pastinaak
- 150 g spinazie
- 1 radicchio
- 3 stengel bleekselder
- 2 stronk witloof
- 1 appel
- 150 g zure room
- 0.5 citroen
- 1 dl notenolie
- peper
- zout
- 12 sneetje gerookt spek
- 12 dadels
- 250 g belegen kaas
- 1 bussel kervel
- 50 g walnoot
- 2 koffielepel mierikswortelpasta
Benodigdheden
- een dunschiller
- houten prikkers (tandenstokers)
- een friteuse met arachideolie
Bereiding
Voor de salade
Pluk de blaadjes van de radicchio los en spoel ze samen met de verse spinazieblaadjes in ruim water. (Als je geen jonge spinazie gebruikt, pluk dan de taaie stelen en nerven uit de bladgroente.)
Laat de groenten goed uitlekken en doe ze in je allergrootste slakom.
Spoel de stengels selder. Pluk de fijnste en zachtgroene blaadjes los en doe ze bij de spinazie.
Schil met je dunschiller de taaie vezels weg die in de bolle zijde van de selderstengels verstopt zitten. Blijf daarna in lange stroken doorschillen en strooi die dunne slierten selder in de slakom.
Schil de wortelen en de pastinaak. Snij de topjes en het steelstukje weg. Blijf nu opnieuw in stroken doorschillen en strooi de dunne linten wortel en pastinaak over de rest van het gezonde groen.
Snij de stronkjes witloof overlangs in twee. Snij het steelstukje bij en verwijder de taaie kern. Snij de blaadjes vervolgens in de lengte in grove, langwerpige stukken.
Schil de appel (of laat de schil eraan) en snij de vrucht vervolgens eerst in dunne plakjes en daarna in dikke repen.
Spoel je handen en meng de groentesla met appel voorzichtig.