Wintergroentetaart

Heerlijk, zo’n ovenschotel boordevol wintergroenten. Gaar de schorseneren, aardperen en groene kool voor ze in de taart verdwijnen en de oven ingaan. Je kan deze groentetaart lauw serveren als lunch met een kruidenslaatje erbij, of voorzie een stevige portie als avondmaal.

Ingrediënten

  • 300 g schorseneren
  • 0.5 citroen
  • 200 g aardpeer
  • 0.25 groene kool
  • 200 g boschampignon
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • nootmuskaat
  • 7 ei
  • een scheutje melk
  • een snuifje bakpoeder
  • 100 g bloem
  • 200 g pecorino
  • 50 g sesamzaadjes

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een zeef
  • een garde
  • een ovenschaal
  • een borsteltje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Was de schorseneren onder stromend water en wrijf er alle aarde en zand van af.

Plaats een kom met koud water op het aanrecht en doe er het citroensap in. Zo zullen de vers geschilde schorseneren straks niet verkleuren.

Snijd de topjes en de kontjes van elke wortel en schil de schorseneren met een dunschiller. Leg ze in de kom met water en citroensap.

Schil de aardperen en leg ze ook in de kom.

Haal de grote bladeren van de groene kool. Was ze onder stromend water en verwijder de nerven. Rol de bladeren op en snijd ze in fijne reepjes.

Breng water aan de kook in een grote kookpot. Kook de reepjes kool gaar.

Snijd de schorseneren en de aardperen in blokjes. Doe de blokjes bij de groene kool en kook ze mee gaar.

Maak de boschampignons schoon met een borsteltje.

tip Spoel de champignons niet want als ze nat zijn, bakken ze niet mooi.

Smelt een klont boter in een grote pan. Bak de boschampignons in de boter en kruid met peper en zout.

Pel de rode ui en snijd hem in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de ui en de knoflookpulp bij de champignons.

Giet de groenten af en laat even uitlekken. Doe de groenten bij de boschampignons. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg eventueel nog een klontje boter toe.

Breek de eieren in een ruime mengschaal. Voeg een scheutje melk toe en klop de eieren los met een garde.

Doe de (gezeefde) bloem erbij en een snuifje bakpoeder.

Meng de groenten onder het eimengsel. Strooi de pecorino erover.

Vet de ovenschaal in met wat boter. Bedek de bodem en de randen van de schaal met een laag sesamzaadjes.

Stort het groentebeslag in de ovenschaal.

Bak de groentetaart af in een voorverwarmde oven, zo’n 35 minuten op 180 °C.

Wintergroentetaart