Wildpaté met veenbessen en hazelnoot, rozijnentoast en gekonfijt witloof

Zelf paté maken, is dat niet te moeilijk? Als je dit recept volgt is er helemaal niets moeilijk aan! Jeroen bereidt een overheerlijke wildpaté op basis van hert met veenbessen en hazelnoten. Overheerlijk op een rozijnentoast met wat witloofkonfijt. Een echte winterse paté waarmee je zeker indruk zal maken! 

Ingrediënten

  • 2 sjalot
  • 1 teentje look
  • een klontje boter
  • een flinke klont boter
  • 300 g collier
  • 200 g varkensspiering
  • 400 g hertenvlees
  • 100 g kippenlever
  • 5 cl rode porto
  • 5 cl calvados
  • een snuif nootmuskaat
  • snuif nootmuskaat
  • 20 g pekelzout
  • 200 g ontbijtspek
  • 1 ei
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g veenbessen
  • 4 pijl witloof
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepel balsamico
  • enkele takjes tijm
  • 4 sneetjes rozijnenbrood

Benodigdheden

  • Vleesmolen (of het vlees gemalen bestellen bij de slager)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de sjalotten en de look heel fijn. Laat wat boter smelten in een pannetje en stoof de sjalot en de look aan. Doe dit op een zacht vuurtje.

Snijd de collier, het hertenvlees, en de spiering in stukken en meng het vlees met de kippenlevertjes, de gestoofde sjalotten, de porto en de Calvados in een kom.

Breng alles op smaak met pekelzout, peper en nootmuskaat en draai alles door de vleesmolen.

tip Je kan ook gewoon zout gebruiken, maar dan zal de paté een iets valere en grijzige kleur krijgen. Pekelzout (ook wel nitrietzout genoemd) bevat namelijk nitriet en dat zal ervoor zorgen dat het vlees tijdens het bakken mooi roze blijft.

Boter een patévorm in met gesmolten boter en verdeel de plakjes ontbijtspek over de hele bodem van de patévorm. Zorg ervoor dat je voldoende spek overhoudt om de paté helemaal toe te leggen.

Meng het ei, de hazelnoten en de veenbessen onder het gemalen vlees en schep het vlees in de patévorm. Duw het vlees een beetje aan en plooi de plakjes spek naar binnen toe, zodat alles mooi bedekt is met een dun laagje spek.

Zet een diepe ovenschaal in de oven en vul hem met water. Zet de patévorm in het midden van de ovenschaal en laat de paté 2,5 u garen au bain-marie in de oven op 100°C. Laat de paté daarna afkoelen.

Snijd het witloof in fijne reepjes. Laat een flinke klont boter smelten in een pan en stoof het witloof erin aan. Voeg er de bruine suiker en de balsamico aan toe en draai het vuur lager.

Rits de blaadjes van tijm, snij ze fijn en meng ze onder het witloof. Voeg er wat peper, zout en nootmuskaat aan toe en laat het meeste vocht van het witloof verdampen. Laat het gekonfijte witloof even afkoelen.

Rooster het rozijnenbrood. Let op: dit gaat sneller dan gewoon brood.

Zet de paté na het afkoelen opnieuw in warm water, niet te lang. Zo zal hij mooi uit de vorm komen. Snijd de paté vervolgens in plakken.

Leg een plakje paté op een stukje geroosterd brood en werk af met een lepeltje gekonfijt witloof.

Wildpaté met veenbessen en hazelnoot, rozijnentoast en gekonfijt witloof