Mosterd vind je wel vaker terug in klassieke bereidingen. Het is niet toevallig dat vrijwel iedereen een pot mosterd in huis heeft. Zo’n eenvoudig product is ook de perfecte smaakmaker in deze tijdloze visbereiding. Jeroen heeft in ieder geval een dikke boon voor ambachtelijke mosterd met een scherpe smaak.

Ingrediënten

  • 4 wijting
  • 2 tomaat
  • 3 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 1 dl witte wijn
  • 80 g paneermeel
  • 0 boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g aardappel
  • 120 g spinazie
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 scheutje balsamico

Benodigdheden

  • een ruime ovenschaal of braadslede

Partners

Bereiding

Voorbereiding: zelf broodkruim maken

Wie eens de moeite wil doen om zelf paneermeel te maken: Verzamel enkele sneetjes oud (wit) brood in de blender en maal ze fijn.

Bereiding

Kook aardappelen gaar in licht gezouten water. Of ga aan de slag met een restje gekookte aardappelen.

Smeer de ovenschaal in met een beetje boter.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kruid de visfilets met peper van de molen en wat zout.

Leg de visfilets in de ovenschaal en sprenkel de witte wijn er overheen.

Meng de klassieke mosterd en de graanmosterd. Strijk een laagje van het mosterdmengsel bovenop de visfilets.

Snij het taaie hart (bij het steelstuk) uit de tomaten en snij de vruchten in flinterdunne ronde schijfjes. Schik de plakjes tomaat zoals dakpannen bovenop de visfilets. (Reken zo’n 6 plakjes op elke dubbele visfilet.)

Strooi een beetje zout en peper bovenop de tomaten, gevolgd door een laagje gemalen broodkruim of kant-en-klaar paneermeel.

Leg ten slotte enkele kleine klontjes boter bovenop elke visfilet.

Schuif de schotel in de voorverwarmde oven van 180°C. Reken een gaartijd van ongeveer een kwartier. Laat de vis in de oven tot er een gekleurd korstje bovenop ligt. (Dankzij de wijn zal de vis niet meteen uitdrogen.)

tip
Je kan na verloop van tijd ook even de ovengrill opzetten.

Spoel de blaadjes jonge spinazie voorzichtig. Laat de groente uitlekken.

Smelt een flinke klont boter in een braadpan. Snij de aardappelen in grove stukken of dikke schijven. Bak ze goudbruin in de boter. (Werk niet op een te hevig vuur, zodat de boter niet verbrandt.) Kruid de aardappelen tussendoor met wat peper van de molen en een beetje zout.

Laat de aardappelen voor het serveren even uitlekken op wat keukenpapier.

Druppel een beetje fijne olijolie en wat balsamico over de spinazie. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Serveer iedereen een dubbele wijtingfilet met een portie gebakken aardappelen en spinaziesla.