Waterkerssoep met pizzastengels

Waterkers is een gepeperde slasoort die het uitstekend doet in soep. We maken een grote ketel waarvan je gemakkelijk één of meerdere porties kunt invriezen.De pizzastengels zijn een lekker extraatje bij soep, maar je kunt ze natuurlijk ook perfect serveren als aperitiefhapje.

Ingrediënten

  • 130 g bloem
  • 100 g brokkelkaas
  • 6 g gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75 milliliter water
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel rozemarijn
  • snuifje zout
  • 3 bussel waterkers
  • 2 bussel prei
  • 3 aardappel
  • 3 ui
  • 3 liter kippenbouillon
  • 1 eetlepel bicarbonaat
  • klontje boter
  • 3 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 blaadje laurier
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een keukenmachine met kneedhaak
  • een staafmixer
  • een schuimspaan
  • huishoudfolie
  • bakmat of bakpapier

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm de kippenbouillon. Je kan ook zelf een lekkere, verse ketel bouillon klaarmaken.

De pizzastengels

Doe de bloem in de kom van de keukenmachine. Strooi er aan de ene kant gist bij en aan de andere kant een snuifje zout. Doe er een eetlepel olijfolie bij en laat de keukenmachine draaien tot alles gemengd is.
Doe er de oregano en rozemarijn bij en giet dan langzaam het lauwe water bij het deeg. Laat 10 minuten kneden.
Verwarm de oven voor op 30 °C.
Vet een grote kom in met olijfolie en bestuif met wat bloem. Leg er het deeg in en dek de kom af met huishoudfolie zodat het deeg niet uitdroogt. Laat 40 minuten rijzen in de oven.

De waterkerssoep

Pel de uien en snijd ze in grote stukken. Snijd het groen van de prei en spoel de stronken onder stromend water zodat alle aarde verwijderd is. Snijd de prei ook in grote stukken. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Laat een klont boter smelten in een soepketel en fruit de uien. Doe er de prei en de aardappelen bij en laat een paar minuten stoven.

Giet er bouillon bij tot de groenten onder staan.

tip
Als je geen verse bouillon hebt, kun je een bouillonblokje gebruiken.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen met een stukje keukentouw tot een bouquet garni en leg het in de soep.

Breng de soep aan de kook en laat op een zacht vuur onder deksel ongeveer 20 minuten garen.

Spoel de waterkers in ruim water en doe in een vergiet. Verwijder de steeltjes en doe ze bij de soep.

Breng water aan de kook en doe er 1 eetlepel bicarbonaat bij. Doe er de waterkersblaadjes bij en laat een paar minuten koken.

Afwerken en serveren

Haal het gerezen deeg uit de oven en verwarm de oven voor tot 250 °C.
Rasp de kaas.
Bestrooi het werkvlak met bloem. Duw de lucht uit het deeg en kneed er de kaas door.
Rol het deeg in een dikke worst en snijd in kleine stukken. Rol elk stukje tot een dunne stengel. Zorg dat alle stengels even dik zijn zodat ze gelijkmatig bakken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg er een bakmat op. Leg er de stengels op en borstel er wat water over.
Bak de pizzastengels 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Haal het bouquet garni uit de soep en mix met een staafmixer. Schep de waterkersblaadjes met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de soep. Mix nog een keer en breng op smaak met een beetje peper en een snuif zout.
Serveer de soep met de warme pizzastengels. Doe eventueel een scheutje olijfolie bij de soep.
Waterkerssoep met pizzastengels