Waterkerssoep en toast met mierikswortel, cottage cheese en eendenborst

Cottage cheese, ook wel bekend als hüttenkäse, is een kaas waarvan de wrongel niet wordt geperst. Hierdoor krijgt de kaas die typische, korrelige textuur. Dit op een krokante toast geserveerd bij een lekker fris soepje met groenten van bij ons, vormen een uitstekende doordeweekse lunch.

Ingrediënten

  • 3 liter bouillon
  • 4 bussel waterkers
  • enkele plukjes waterkers
  • 1 klont boter
  • 3 ajuin
  • 3 aardappel
  • 5 preistengel
  • 7 teentje look
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • zuurdesembrood
  • 1 scheutje olijfolie
  • 200 g cottage cheese
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • 1 eendenborst

Benodigdheden

  • Een blender of mixer
  • een touw (bouquet garni)

Partners

Bereiding

Bereiding

Bereid een flinke ketel bouillon. Was de waterkers grondig en laat hem uitlekken. Verwarm de oven voor op de grillstand.

Laat een flinke klont boter smelten in een ruime kookpot.

Pel de uien, snijd ze grof en stoof ze aan in de hete vetstof.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en voeg ze toe aan de stovende uien.

Spoel de prei grondig onder koud water en snijd hem grof. Voeg de prei toe aan de stovende groenten.

Pel de teentjes look en doe in hun geheel bij de stovende groenten.

Voeg er de bouillon aan toe en breng de soep aan de kook.

tip
Tip: als je niet over een blender beschikt, kook dan de steeltjes van de waterkers mee met de rest van de soep. Houd de blaadjes apart om toe te voegen net voor je de soep gaat mixen.

Maak een bouquet garni van de rozemarijn, de tijm en de blaadjes laurier. Laat de soep een half uurtje inkoken.

Snijd het zuurdesembrood in sneden. Leg de sneden brood op een bakplaat en besprenkel met een scheutje olijfolie. Pel de teentjes look en wrijf er de sneden brood mee in. Rooster het brood in de oven onder de grill tot ze gekleurd en krokant zijn.

Meng de cottage cheese met de mierikswortelpasta. Breng de kaas op smaak met peper en zout.

Snijd de eendenborst in dunne plakjes.

Kook de waterkers kort mee in de soep. Houd enkele pluksels bij voor de afwerking.

Haal de toast uit de oven en laat afkoelen. Haal de bouquet garni uit de soep en mix de soep glad in de blender of met een mixer.

Kruid de soep met peper en zout naar eigen smaak.

Beleg het geroosterde brood met een laagje cottage cheese en enkele plakjes eendenborst.

Werk de toasten af met enkele pluksels waterkers en serveer ze bij een kommetje soep.

Waterkerssoep en toast met mierikswortel, cottage cheese en eendenborst