Waldorfburger

De Waldorfsalade is mettertijd uitgegroeid tot een klassieker onder de salades. Voor het eerst geserveerd in 1893 in het Waldorf-Astoria hotel in New York en wijdverspreid geraakt door Fawlty Towers. Deze salade vormt de basis van een originele en vegetarisch geïnspireerde burger. Een broodje met een knolselderburger en een Waldorfsalade als garnituur: appel, selder en walnoten. Als dat niet als een smaakbommetje klinkt...

Ingrediënten

  • een halve knolselder
  • 3 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • enkele druppels Tabasco
  • een scheutje Engelse saus
  • 2 stengels selder
  • 1 Jonagold appel
  • 50 g walnoten
  • scheutje witte wijnazijn
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 ei
  • 50 g panko
  • scheutje olijfolie
  • een scheut arachideolie
  • snuif za'atar
  • snuif selderijzout
  • 4 hamburgerbroodje
  • 1 bakje waterkers
  • enkele takjes kervel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de knolselder in dikke plakken van ongeveer 1 cm dik en steek er rondjes uit ter grootte van het broodje. Houd de restjes knolselder bij voor een andere keer. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de plakken net gaar.

Meng de mayonaise met de graanmosterd, de tabasco en de Engelse saus in een kom. Houd een beetje van de saus apart.

Spoel de selder en schil de stengels. Snijd hem in fijne reepjes en schep de reepjes bij de saus. Doe hetzelfde voor de appel.

Snijd de walnoten grof en voeg ze toe aan de salade. Meng de salade goed onder elkaar en voeg er een scheutje witte wijnazijn aan toe. Kruid de salade met peper en zout en enkele druppels tabasco.

Maak de kommetjes klaar om te paneren: in het eerste kommetje doe je de bloem, in het tweede klop je de eieren met een scheutje olijfolie los en in het laatste kommetje tot slot komt de panko.

Laat een scheut arachideolie heet worden in een pan. Wrijf de gekookte knolselder in met wat olijfolie en kruid ze met peper, selderijzout en wat za’atar.

Haal de schijven knolselder door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eitjes en als laatste door de panko. Bak de knolselderburgers in de hete vetstof goudbruin aan beide kanten.

Rooster de broodjes 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C en snijd ze in twee.

Lepel wat van de saus op het broodje en leg er een knolselderburger op. Schep wat van de salade op de burger en werk af met wat kervel en wat tuinkers. Lepel wat saus op de bovenste helft van het broodje en zet het deksel op het broodje.

Waldorfburger