De basis voor de lentestoemp is een ‘brandade’, waarbij vis en aardappelen gegaard worden in een kruidige melk. Erwten en lente-uitjes zorgen voor en dosis gezond groen. De stoemp serveer ik het liefst met een gepocheerd ei en handgepelde grijze garnalen erbovenop.
Ingrediënten
- 800 g vis
- 400 g grijze garnalen
- 800 g aardappel
- 400 g erwten
- 2 ui
- 6 lente-uitje
- dragon
- 4 blaadje laurier
- 4 takje tijm
- 2 steranijsje
- 8 dl melk
- 3 dl natuurazijn
- 2 eetlepel zure room
- boter
- peper
- zout
- 4 ei
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- kopjes (cf. pocheren)
Bereiding
Voor de voorjaarsstoemp
Pel de Noordzeegarnalen en bewaar ze koel. Vries de kopjes en pantsers in, want ze zijn de ideale basis voor een soep of saus van schaaldieren.
Schil de aardappelen en snij ze in brede schijven.
Giet de melk in een pot op een matig vuur. Voeg voldoende smaak toe met laurierblad, tijm, steranijs, versgemalen peper en een flinke snuif zout.
Doe de stukken aardappel in de hete melk en kook ze gaar op een zacht vuur.
Voeg tussendoor ook de stukken vis toe. Kies voor witte seizoensvis of diepgevroren vis. Meng gerust meerdere soorten witte vis. Ongeveer een kwartier later is alles gaar.
Schep de gare stukken vis en aardappel uit de melk en laat alles uitlekken.
Pluk de erwten uit de peulen, indien je met verse werkt. Diepvrieserwten hoef je niet te ontdooien.
Pel de uien, snij de bollen overlangs in twee en snipper ze matig fijn.
Verhit een klont boter in een pan op een matig vuur. Stoof daarin de uisnippers glazig. Roer af en toe.
Voeg de erwten toe, roer en stoof de erwten enkele minuten mee, tot ze beetgaar zijn.
Spoel de lente-uitjes en de dragon schoon. Verwijder het buitense blad en het donkerste loof van de uitjes en snipper ze in fijne ringen. Snij de blaadjes dragon millimeterfijn.
Doe de gare vis en de aardappelstukken in de pan met ui en erwten en plet alles grof. (Maak er geen puree van.)
De eieren pocheren
Gebruik eieren uit de koelkast.
Afwerken en serveren
Roer een klontje boter en wat zure room doorheen de voorjaarsstoemp en giet er (naar behoefte) een scheutje van de gekruide warme melk bij.
Voeg de snippers lente-ui en dragon toe en breng het visgerecht op smaak met versgemalen peper en wat zout.
Serveer op ieders bord een schep stoemp, leg er een gepocheerd ei bovenop en werk de borden af met gepelde grijze garnalen.