Volkorenspaghetti met rode ui, spinazie en blauwschimmelkaas

Volkoren pasta is voedzaam en bevat redelijk wat vezels. Jeroen maakt er een pastagerecht mee met een vrij dunne saus op basis van bouillon en blauwe kaas. De heerlijke Limburgse Grevenbroecker kan je verkrijgen in de gespecialiseerde kaashandel, maar je kan net zo goed gaan voor een gelijkwaardig alternatief. Een flinke portie verse spinazie zorgt voor de nodige vitaminen.

Ingrediënten

  • 500 g volkorenpasta
  • 300 g spinazie
  • 3 rode ui
  • 1 teentje look
  • 150 g blauwschimmelkaas
  • 50 g walnoten
  • 4 dl groentebouillon
  • tijm
  • 1 theelepel chilivlok
  • scheutje olijfolie
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Volkoren spaghetti met rode ui, spinazie en blauwschimmelkaas

Verzamel een ruime hoeveelheid water in een ruime kom en breng het aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe, en kook er straks de spaghetti in.
Spoel de spinazie in ruim water en verwijder de taaiste bladstelen en bladnerven. Laat de groente nadien uitlekken.
Verwarm een ruime (hoge) pan op een matig vuur en strooi er de walnoten in. Rooster de noten gedurende een paar minuten. Schud de walnoten regelmatig op, want ze kunnen snel verbranden.
Zet de noten even opzij en gebruik de pan om de uien te stoven en de pastaschotel in af te werken.
Pel de rode uien en snij ze in niet al te fijne halve ringen.
Verhit een scheut olijfolie op een matig vuur en stoof de flinke hoeveelheid uien gedurende enkele minuten. Roer regelmatig.
Pel de look, zet er het mes in plet de teen tot pulp. Laat de look meestoven met de uien. Zet het vuur nadien zachter zodat de uien niet verkleuren.
Rits de blaadjes van de tijm en hak ze met een scherp koksmes zo fijn mogelijk. Strooi de kruiden bij de uien en roer.
Kook de volkorenpasta beetgaar in voldoende water met een snuif zout. Reken een gaartijd die één minuut korter is dan de aangegeven kooktijd. Laat de pasta nadien uitlekken, maar houd een beetje van het kookvocht opzij.
Strooi wat chilivlokken (gedroogde chilipepers) in de pan en roer. Overdrijf niet, zeker als je minder fan bent van een pikant gerecht.
Schenk de groentebouillon in de pan en roer. De saus is redelijk lopend, maar dat is de bedoeling.
Breek de kaas in stukjes. Roer de blokjes blauwschimmelkaas door de saus en laat ze wegsmelten.
Doe de spinazie in de pot en laat ze in enkele minuten garen in de saus.
Proef en voeg naar smaak meer kaas toe. In principe zijn er geen peper en zout nodig. De chilivlokken en de kaas hebben die klus al geklaard.
Meng de pasta doorheen de saus, voeg een schepje van het kookvocht van de spaghetti toe en roer. Het kookvocht geeft de saus een beetje binding en extra glans.
Serveer een bord dampende pasta met nog enkele blokjes schimmelkaas erbovenop en wat van de geroosterde walnoten.
Volkorenspaghetti met rode ui, spinazie en blauwschimmelkaas