Vol-au-vent met puree

Een van dé grote klassiekers die Jeroen op de Dag Tegen Kanker 2021 nog eens met veel liefde bereidt voor al diegenen die getroffen worden door deze ziekte. Daarnaast roept hij anderen op om hetzelfde te doen: kook voor elkaar, laat zien dat we om elkaar geven en elkaars steun altijd kunnen gebruiken! En wat brengt mensen dichter bij elkaar dan samen te kunnen aanschuiven aan tafel met een grote pot vol-au-vent?

Ingrediënten

  • 4 stengels groene selder
  • 2 wortel
  • 2 ajuin
  • 2 stengels prei
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes peterselie
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 eetlepel peperbolletjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 teentjes look
  • 1 hoevekip
  • 1 kg frietaardappelen
  • 400 g gemengd gehakt
  • 3 eierdooier
  • 1 koffielepel truffelpasta
  • flinke snuif gehaktkruiden
  • teentje look
  • 2 bakje champignons
  • 1 bladerdeeg
  • een scheutje melk
  • scheutje melk
  • 60 g boter
  • een klontje boter
  • 80 g bloem
  • 1.5 liter kippenbouillon
  • een halve citroen
  • snuif muskaatnoot
  • een snuif muskaatnoot
  • enkele takjes kervel

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bouillon

Spoel de selder, de prei, de wortelen en ui en snijd ze grof. Zet de groenten onder water in een pot en breng aan de kook. Voeg de tijm, de laurier, de rozemarijn, de peterseliestengels, de teentjes look, de kruidnagels en de peper eraan toe.

Leg de kip in de warme bouillon en laat een uurtje koken.

Vol-au-vent

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Doe het gehakt met een dooier, de truffelpasta (optioneel) en de gehaktkruiden in een mengkom en meng goed. Giet wat van de bouillon door een zeefje (ongeveer 5 dl) en breng de bouillon aan de kook. Rol balletjes van het gehakt en gaar ze in de hete bouillon.

Laat een klontje boter smelten in een pot en voeg er een beetje bouillon aan toe. Plet een teentje look en voeg toe. Maak de champignons proper, schep ze in de bouillon met de boter en gaar ze kort.

Steek met een uitsteekvorm 16 cirkeltjes (4 per koekje) uit het bladerdeeg en prik in 4 rondjes met een vork, deze cirkeltjes vormen de bodem van elk koekje. Haal uit uit de overige 12 cirkeltjes nog een kleiner cirkeltje uit het midden, met deze rondjes bouw je het koekje verder op. Laat de cirkeltjes nog even afzonderlijk liggen.

Kluts een dooier met een scheutje melk. Strijk het bladerdeeg in met wat dorure en leg de cirkels met de gaatjes bovenop het cirkeltje zonder gat in. Schuif het ovenplaatje in de oven en bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 180°.

Giet de aardappelen af. Doe hetzelfde met de champignons, de balletjes en de kippenbouillon, maar haal alles dan door een zeef.

Laat de boter voor de saus smelten en voeg de bloem eraan toe. Meng goed onder elkaar en giet de bouillon bij de roux. Breng al roerend aan de kook en kruid de saus met het sap van een citroen, muskaatnoot, peper en zout.

Voeg de melk, de dooier en de boter toe aan de aardappelen en ga er met een pureestamper door. Breng de puree op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

Voeg de champignons en de balletjes toe aan de saus. Pluk het vlees van de kip en voeg het toe aan de saus. Laat het geheel nog even opwarmen.

Serveer de videe met een bladerdeegkoekjes en een lepel puree. Werk af met enkele takjes kervel.

Vol-au-vent met puree