Vogelnestjes met tomatensaus en paddenstoelen

Een klassieker uit een klassieker, ofwel ‘vogelnestjes met schildpadsaus’ volgens het recept van Jeanne Cardijn zoals ze het in de jaren ’20 neerschreef in ‘Ons Kookboek’. Jeroen heeft nog steeds een origineel exemplaar in zijn keuken liggen voor een nostalgische kooktrip naar de tijd van toen. De vogelnestjes, een gehaktbal met een hardgekookt eitje erin, bak je in frietvet voor een heerlijk korstje. Natuurlijk zitten er geen echte schildpadden in de saus maar wel veel tomaat en Parijse champignons.

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • 2 ajuin
  • 2 tenen look
  • 2 wortel
  • 1 koffielepel tijm
  • 1 koffielepel marjolein
  • 1 koffielepel rozemarijn
  • 1 koffielepel salie
  • 1 koffielepel basilicum
  • 2 tomaat
  • 70 g tomatenpuree
  • boter
  • een klontje boter
  • een scheut water
  • peper
  • zout
  • 2 bakje Parijse champignons
  • 6 ei
  • 4 dl passata
  • 600 g gemengd gehakt
  • 220 g paneermeel
  • een scheut melk
  • nootmuskaat
  • een scheut sherry

Benodigdheden

  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Pel de uien en de look. Snijd ze in grove stukken.

Verwarm een scheut olijfolie in een pot en stoof de ui en de look aan.

Schil de wortels en snijd in grove stukken. Doe ze mee in de pot.

Kruid de groenten met flink wat gedroogde kruiden: marjolein, rozemarijn, salie, tijm en basilicum. Bak ze mee met de groenten.

Snijd de tomaten in stukjes en roer ze samen met de tomatenpuree onder de andere groenten.

Smelt een klont boter samen met een scheut water in een pot.

Snijd de champignons in vieren en gaar ze à blanc (in het mengsel van water en boter). Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Kook de eieren gaar in 7 minuten.

Doe de passata en een scheut water bij de groenten. Kruid met peper en zout.

Giet de eieren af en spoel ze meteen onder koud stromend water.

Doe het gehakt in de mengkom van de keukenmachine samen met een ei, de chapelure, wat peper en zout. Laat de machine alles goed mengen.

Pel de afgekoelde eieren.

Verwarm het frietvet op de laagste stand (130 à 140°C). Dit is belangrijk om je vogelnestjes voldoende de tijd te geven om te garen zonder te verbranden.

Rol een bol van een deel van het gehakt, duw de bol plat en leg er een hardgekookt ei in. Bedek het ei volledig met het gehakt tot je opnieuw een mooie bol hebt. Maak de andere vogelnestjes op dezelfde manier. Jeroen rolt twee grote gehaktballen en rekent dus een half vogelnestje per persoon.

Klop 2 eieren los in een schaal en doe wat paneermeel in een andere schaal. Haal de vogelnestjes eerst door het eiermengsel en daarna door het paneermeel.

Frituur de vogelnestjes ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zien.

Giet de jus van de champignons bij de tomatensaus. Mix de saus daarna fijn in de blender of met een staafmixer.

Doe de gegaarde champignons bij de gemixte tomatensaus.

Stamp de aardappelen tot puree samen met een ei, een klont boter en een scheut melk. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Doe een scheut sherry bij de tomatensaus en laat nog even verder pruttelen.

Serveer een half vogelnestje met een toef puree en de tomatensaus met champignons. Smakelijk!

Vogelnestjes met tomatensaus en paddenstoelen