Mijn vader maakt het lekkerste gehaktbrood van de wereld. Hij gebruikt gemengd gehakt van kalf en varken en voegt er zijn traditionele mengeling aan toe. Met gebraiseerd witloof uit volle grond en patatjes is dit ‘de familie Meus op een bord’.
Ingrediënten
- 1 kg gemengd gehakt
- 4 eierdooier
- 100 g chapelure
- 1 ajuin
- 1 bussel platte peterselie
- 1 bussel bieslook
- peper
- zout
- boter
- boter
- 8 stronken grondwitloof
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 600 g aardappel
Benodigdheden
- een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
Bereiding
Het gehaktbrood
Meng het gehakt met de eierdooiers en het broodkruim. Kneed met je handen of in de keukenmachine.
Pel en snipper de ui. Snipper de peterselie en de bieslook. Meng alles door het gehakt. Kruid met peper en zout.
Smelt een klont boter in een pan.
Vorm een gehaktbrood. Maak het niet te hoog.
Bak het gehaktbrood in de boter. Draai het regelmatig om en lepel er wat hete boter over. Voeg een klontje verse boter toe als de boter in de pan dreigt aan te branden. Het duurt ongeveer 45 minuten om het gehaktbrood helemaal gaar te krijgen.
Het witloof
Smelt een klont boter in een pan.
Maak het grondwitloof schoon en verwijder de harde kern. Leg de stronken in de boter en doe er een klein scheutje water bij. Dat heet ‘braiseren’.
Zet een deksel op de pan en laat het witloof een tiental minuten op een zacht vuur garen. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat. Keer de stronken om. Voeg een extra scheutje water toe en zet het deksel schuin op de pan. Laat het witloof verder garen tot het zacht is. Het vocht verdampt nu waardoor het witloof wat kan bakken.
De aardappelen
Schil de aardappelen.
Kook ze gaar in gezouten water onder deksel.
Giet af.
Serveer het gehaktbrood met gebraiseerd witloof en gekookte aardappelen. Geef er eventueel een lepeltje mosterd bij.